Aleksandar Šapić i Muzej grada Beograda Foto: Beoinfo, Nova.rs

Skupština grada Beograda trebalo bi sutra da usvoji budžet, koji između ostalog podrazumeva iznos od 44 miliona evra, a on će u 2023. i 2024. biti izdvojen za potrebe rekonstrukcije objekta u Resavskoj ulici i prenamene u Muzej grada Beograda.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović navodi da se nada da će se detaljnije informacije o ovom slučaju pojaviti na sutrašnjoj skupštini.

„Potpuno je nejasno o kakvih 44 miliona evra oni tamo govore. Ovo je veliko iznenađenje za sve nas i nadam se da ćemo sutra od nadležnih gradskih institucija dobiti potrebne odgovore“, rekao je Tatalović.

Šefica odborničke grupe u Skupštini Beograda „Ujedinjeni“ Mila Popović kaže da svakako pozdravlja ideju da zgrada u Resavskoj postane Muzej Beograda, ali ne i „spomenik korupcije ove vlasti“.

„U septembru 2022. godine je obustavljen tender za rekonstrukciju ove zgrade, a ne njemu su učestvovale dve „omiljene“ grupe firmi, jedna oko Energoprojekta i druga oko Conocrd Westa. Obe grupacije su ponudile cenu koja je viša od maksimalne u postupku i to preko 4 milijarde dinara i zato je taj postupak obustavljen. Sada Vas pitam, da li je realna potreba da rekonstrukcija ove zgrade bude preko 4 milijarde dinara ili je to želja „omiljenih“ izvođača radova?“, kaže Popović. dodajući da je reč o projektu čija je vrednost jednaka izgradnji devet osnovnih škola.

Podsetila je na rekonstrukciju Matematičke gimnazije.

PROČITAJTE JOŠ

„Primer kako to izgleda kada se radi u interesu Beograđana, nasuprot tome kada se radi u interesu moćnika bliskih vlasti, je činjenica da je Matematička gimnazija u vreme dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas rekonstruisana za milion evra i dograđen je ceo sprat, dok je rekonstrukcija Pete gimnazije rađena dve godine i na nju je potrošeno 5 miliona evra. Cena je bila pet puta viša, radovi kasnili i bili manjeg obima“, zaključuje Popović.

Za rekonstrukciju pomemutog objekta u Resavskoj u 2023. godini planirano je 1.573.198.043 dinara.

Kada je reč o 2024. godini, tu je planiran iznos od 3.591.745.000 dinara.

Na ponovljenom tenderu za rekonstrukciju ove zgrade, u junu ove godine procenjena vrednost uređenja iznosila je 2.792 milijarde dinara, a predviđeno je da posao traje 600 dana, odnosno godinu i osam meseci.

Na tenderu koji je tada obustavljen u novembru, grupa ponuđača, po proceni stručne komisije, nije ispunjavala sve tražene uslove.

Od zainteresovanih se zahtevalo da su izveli radove na najviše „dva referentna objekta“ minimalne ukupne površine 10.000 kvadrata, a oni to očito nisu uspeli da ispune.

BONUS VIDEO: Budžet Beograda za 2023: Kome idu naše pare? – gosti Natalija Stojmenović i Miloš Pavlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare