Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokat Rodoljub Šabić, pravni zastupnik aktiviste Lokalnog fronta Predraga Voštinića koji je teško povređen u incindentu koji se pre mesec dana dogodio u Kraljevu, izrazio je nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odnosa nadležnih organa prema ovom slučaju.

On je ocenio da je odnos nadležnih najblaže rečeno indolentan.

„Zabrinjavajuća je činjenica da je od događaja u kome je Predrag Voštinić teško povređen prošlo mesec dana, a da nema nikakvih pouzdanih informacija o tome šta su nadležni, tužilaštvo i policija, tim povodom preduzeli i utvrdili. U jedinom zvaničnom saopštenju datom odmah narednog dana posle događaja navedeno je samo da je policija alkotestiranjem utvrdila da je muškarac iz Novog Sada, koji je u trenutku saobraćajne nezgode upravljao ‘škodom’, bio pod dejstvom alkohola, da je po nalogu tužioca naložena dodatna analiza i da se intenzivno radi na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti ‘saobraćajne nezgode'“, naveo je Šabić.

Foto: Nova

On je rekao da je vrlo neobično što vozaču, iako je bio alkoholisan, nije određeno zadržavanje, a „kvalikovanje događaja kao ‘saobraćajne nezgode’ bez utvrđivanja svih relevantnih činjenica kao olako i ishitreno“.

„Javnost je čula da je Voštinića koji je upravljao biciklom jedno od dva vozila koja su učestvovala u incindentu prvo bezuspešno pokušalo da izgura na bankinu, a potom su vozila produžila na kružni tok, napravila krug i vratila se. Jedno je sustiglo Voštinića, udarilo ga i oborilo usled čega je teško povređen. Čulo se i da je među sedam osoba, koji su bili u dva automobila bilo i lica sa službenim legitimacijama i pitomaca Policijske akademije. Postoje čak i indicije koje ukazuju na mogućnost da je pre, pa i u toku incindenta Voštinićevo kretanje bilo praćeno i njegova pozicija locirana preko njegovog mobilnog telefona, što kao i sve druge okolnosti zahteva serioznu proveru“, naveo je Šabić.

On je izjavio i da se ne smeju potcenjivati i ignorisati činjenice i indicije koje su kod dobrog dela javnosti izazvale i izazivaju uverenje da nije u pitanju nezgoda već da je Voštinić namerno povređen što bi ,čak i sasvim nezavisno od motiva, nužno podrazumevalo drugačiju, daleko težu kvalifikaciju krivičnog dela.

„Zbog toga što ni nakon mesec dana nisu poznati nikakvi rezultati navodno intenzivnog rada na utvrđivanju činjenica i okolnosti ispred tima advokata oštećenog podnet je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu i formalan zahtev za hitno preduzimanje dokaznih radnji. Zahtev se posebno odnosi na obezbeđenje i čuvanje video zapisa sa sigurnosnih kamera nekoliko objekata koji se nalaze u blizini mesta događaja. Imajući u vidu da se ti snimci najčešće čuvaju samo 30 dana oni bi uskoro mogli biti uništeni. Bilo bi zaista neshvatljivo i nedopustivo ako bi tužilaštvo dozvolilo da se to i desi“, upozorava Šabić.

On dodaje da nadležni moraju biti svesni da se radi o slučaju čiji značaj daleko prevazilazi značaj pojedinačnog i čije su okolnosti izazvale sumnju u umešanost vlasti.

„Svaka pomisao da se odugovlačenjem i protekom vremena mogu stvoriti uslovi da se slučaj ‘gurne pod tepih’ je neodgovorna i štetna i neizbežno produbljuje prisutne sumnje“, naveo je Šabić.

BONUS VIDEO Predrag Voštinić: Nije posao političara da budu nesrećni umesto nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar