Aleksandar Vučić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu je za sutra zakazana sednica Skupštine grada, na kojoj će odbornici odlučivati o rebalansu budžeta za ovu godinu. U skupštinskom materijalu navedeno je da su prihodi od zarada, prvi put u poslednjih deset godina uvećani 2,7 odsto, odnosno za 259 miliona dinara, te da je došlo do povećanja zaposlenosti građana. Za narodnog poslanika stranke ‘‘Zajedno‘‘ Nikolu Nešića, to je obmanjivanje javnosti, jer kako kaže, prihodi su uvećani zbog otpremnina Fijatovim radnicima, a ne zbog povećanja zaposlenosti, kako najavljuje vlast.

Narodni poslanik Nikola Nešić, u saopštenju je istakao da se lokalna vlast u Kragujevcu ‘‘hvali suficitom u budžetu‘‘, koji je, kako je naglasio, posledica gubitka posla Fijatovih radnika i kojima su u proteklom periodu isplaćene otpremnine.

Pročitajte još...

‘‘Sami su napisali da je prihod povećan za 259 miliona dinara, po osnovu prihoda na zarade, ali nisu napisali koji je deo sačinjen samo od otpremnina za radnike Stelantisa. Zakon o porezu na dohodak građana u članu 9. stav 19 jasno kaže da se porez ne plaća do iznosa koji je kao najniži utvrđen tim zakonima, što direktno govori da se porez platio na ostatak otpremnine od preko 500e po radniku po godini staža. Prosek godina staža, prema izvorima iz sindikata radnika koji su uzeli otpremninu, je devet godina, a ukupan broj radnika oko 1500. Kada se sve to pomnoži, dolazi se do višemilionskog iznosa u evrima koji i predstvalja veći deo, ako ne i ukupnu vrednost povećanja prihoda na zarade‘‘, ukazao je Nešić.

Nikola Nešić Moramo Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je dodao i da prihodima od poreza na zarade, treba dodati i otpremnine koje su isplaćene Fijatovim komponentašima i ocenio da ti prihodi u gradski budžet ‘‘nisu razlog za radovanje‘‘.

‘‘Ovo je tužna posledica otpremnina i inflacije i nije mesto za radovanje, već za povećanje odgovornosti‘‘, kategoričan je poslanik Nešić, koji je ujedno i odbornik u lokalnom parlamentu.

On je najavio da će na sednici Skupštine grada, insistirati da od većnika za finansije dobije odgovor, koliko je tačno novca uplatila Republika Srbija na ime otpremnina radnicima Fijata, a koji se u gradskom budžetu sada prikazao kao suficit na prihode od zarada.

BONUS VIDEO: Karavan kroz Srbiju – inflacija i život u Kragujevcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar