Sve što se u srpskoj javnosti dešava od 24. septembra i oružanog sukoba u Banjskoj je neobjašnjivo, pa tako i situacija u kojoj se za Srbe ubijene tog dana proglašavaju dani žalosti, a njihov se vođa privodi. Iako ga predstavnici vlasti u Srbiji, ali i deo Srba s Kosova, smatraju herojem. Heroji ili odmetnici i trgovci oružjem, pitanje je za nadležne na Andrićevom vencu i u Nemanjinoj 11.

Donedavni potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić prihvatio je odgovornost za događaje u selu Banjska, 23. septembra, kada su stradali jedan kosovski policajac i troje Srba.

Dan nakon što je novinarka CNN Kristijan Amanpur u intervjuu upitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li će Radoičić odgovarati, a on odgovorio da će tužilaštvo u Srbiji odraditi svoj posao, “gospodar severa” kako ga mnogi zovu je priveden.

Određeno mu je zadržavanje od 48 sati, ali je pušten posle nepuna 24. Tereti se da je od januara do septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva u Tuzli (Federacija BiH), a potom ga preko Beograda transportovao do KiM. O sukobu u Banjskoj i smrti četvoro ljudi, od kojih je jedan kosovski policajac, ni reči.

Heroj iza rešetaka

Sve to nikako ne ide uz izjave u kojima se Radoičić predstavlja kao heroj sa severa.

Tako je, između ostalog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre samo dva dana rekao:

Aleksandar Vučić Foto: Tv Happy

“Radoičić je rizikovao i kuću i sve što ima da bi otišao da pogine“, konstatovao je predsednik Srbije, a zatim kazao da su „godinama lagali da je on ubio Olivera Ivanovića“.

“Na kraju je kosovsko pravosuđe odustalo od toga“, rekao je Vučić i dodao da Radoičić „nije akademik, niti je slikar, niti književnik“, kao da bi to moglo da bude nekakvo opravdanje.

“To je čovek koji je na ulici odrastao. Rođen je u Peći, živeo je u Mitrovici i uvek je bio uz svoj narod“, kazao je Vučić.

Ipak, Radoičić je priveden i protiv njega će se voditi neki postupak. Istovremeno, za Srbe koji su 24. septembra poginuli u Banjskoj proglašena je trodnevna žalost.

Dani žalosti za Radoičićeve saradnike

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar za dan žalosti zbog, kako su naveli, „tragičnih događaja“ na Kosovu.

„Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu“, saopšteno je nakon vanredne sednice Vlade 26. septembra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić ovim povodom je u emisiji Oko na RTS-u rekao:

“Srbija je odredila Dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM, zbog smrti svih ljudi. Iz ugla Ustava Republike Srbije svi su državljani naše zemlje. Srbija ima Dan žalosti i zbog trojice ubijenih Srba i zbog ubijenog policajca”.

I Srpska lista je objavila da su 26, 27. i 28. septembar „dani žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan“. U srpskim sredinama na Kosovu otkazani su svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, a „zastave Republike Srbije na svim institucijama bile su spuštene na pola koplja“.

I tako je srpska javnost ostala negde između tih zastava na pola koplja i zatvorskih rešetaka, dana žalosti i pritvora. Sluđena…

BONUS VIDEO: U Srbiji dan žalosti i izostanak informacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare