Bojan Elek Foto: Ivan Dinić/Nova S

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek je danas ocenio, povodom oružja za koje se tereti Milan Radoičić, da "zvuči neverovatno" da niko od bezbednosnih struktura nije primetio toliku količinu oružja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je danas predložilo određivanje pritvora za Radoičića osumnjičenog za više krivičnih dela u vezi sa oružanim sukobom Srba i kosovske policije u Banjskoj, na severu Kosova, 24 septembra.

Po naredbi o sprovođenju istrage, Milan R. se tereti da je od januara 2023. do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH.

Isporučivano mu je na teritorij Beograda a on ga je prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji Kosova, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, piše u saopštenju tog tužilaštva.

Elek je za Insajder ocenio da zvuči neverovatno da niko odbezbednosnih struktura Srbije, kosovske policije i međunarodnih snaga bezbednosti nije primetio toliku količinu oružja.

„Zaista deluje neverovatno da je neko mogao da preko granice Bosne i Hercegovine, dakle međudržavne, međunarodno priznate granice, u Beogradu prima to naoružanje i onda ga prenosi na Kosovo“, kazao je Elek.

Prema njegovim rečima, zvuči neverovatno da je to radio, i pored Vojske Srbije i antiterorističkih jedinica i policije i kosovske policije i prisustva (na Kosovu) međunarodnih snaga, „a da niko od službi bezbednosti u Srbiji nije znao“.

„Ili su sve bezbednosne institucije potpuno zakazale u Srbiji ili su neki delovi njih to znali ali da nisu jasno iskomunicirali“, rekao je Elek, piše na sajtu Insajdera.

Kazao je da nije očekivao njegovo hapšenje, te da, kako je ocenio, „deluje da je iznuđeni potez“.

„Čini mi se da je ključni momenat kada je predsednik (Srbije) rekao u sredu da će nadležne službe da urade svoj posao“, smatra on.

Podsetio je da je, nakon toga, u petak Radoičić priznao da je učestvovao u organizaciji ovog događaja a onda je u subotu pozvan na informativni razgovor u svojstvu građanina i danas je priveden.

„Meni deluje da je sada po sredi kontrola štete ali zaista sve deluje dosta apsurdno“, istakao je zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ukazao je i na problem što se sada daje prostor spekulativnom nagađanju zato što, kako je naveo, se ne zna šta se zaista dogodilo selu Banjska.

Istakao i da je veoma bitno da se deeskalira situacija, i to, kako je kazao, „pre svega Srbija“.

BONUS VIDEO – Privođenje Milana Radoičića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare