Nakon objavljene priče o izbornom životu Budimira Rikanovića, ekipa portala Nova.rs krenula je na put i u potragu za čovekom kom je pošlo za rukom ono što nikome nije - da bude upisan na sedam biračkih mesta u dve države, sa svojom porodicom. Na adresi u Beogradu Budimira nismo pronašli, ali jesmo njegovu sustanarku, koja tvrdi, da čoveka pod tim imenom ne poznaje. Obišli smo i preostala tri grada u Srbiji u kojima je ovaj (anti)heroj izbora ima pravo glasa, ali ga ni tamo nismo pronašli. Možda vam se učinilo da je naš junak fiktivan, poput onog iz filma “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, ali nije - on je stvaran i mi smo ga pronašli.

Izborni put Budimira Rikanovića, kojim smo krenuli, nije bio ni najmanje lak (pitamo se kako li je njemu tek dok je “obilazio” sva biračka mesta na kojima ima pravo glasa). Gotovo 400 kilometara prešli smo u jednom danu, a opet nismo uspeli da obiđemo sva mesta na kojima čovek, sa specifičnim imenom i prezimenom, ali i sa još šest članova porodice, ima pravo glasa.

Foto: Nova.rs

CRTA je svojim istraživanjem izbornih mahinacija utvrdila i pokazala da naš junak može da ostvari svoje biračko pravo u Beogradu, Velikoj Plani, Kraljevu i Čačku, ali i u Zvorniku i Loparama – mestima u Bosni i Hercegovini.

Malo kome je tako nešto pošlo za rukom, pa smo zbog toga i krenuli u potragu za Budimirom, kako bismo ga pitali postavili kako je moguće da glasa u sedam gradova i dve države, jer mu i fizika i pravo u tome prkose.

“Cimerka” kaže – Budimira ne poznaje

Krenuli smo redom, odnosno do nama najbliže lokacije, a to je adresa Prešernova 21 na Voždovcu u Beogradu.

Prema podacima CRTA, Budimir Rikanović na toj adresi ima prebivalište, ali prema podacima Istinomera on tu ne živi sam, već mesto stanovanja deli sa još 50 ljudi.

Pa koja je onda verovatnoća da od toliko cimera mi ne naiđemo na jednog i upitamo ga da nas upozna sa Budimirom? Priznaćete mala…

I tek što smo pristigli na naše prvo odredište stiže i beli FIAT, a iz FIAT-a izlazi žena. Kako smo bili radoznali, nismo ni sačekali da zatvori vrata od kola uputili smo pitanje.

  • Izvinite, jedno pitanje da li vi živite ovde?
  • Zašto?
  • Da Vas pitamo da li poznajete čoveka pod imenom Budimir Rikanović?
  • Ne poznajem ga.
  • Ne znam da li ste čitali priču, na ovoj adresi je prijavljen.
  • Čitala sam priču, priča je van pameti i doviđenja i prijatno.
Foto: Nova.rs

Ne stigosmo da zaustimo da je i nama van pameti da neko ima pravo glasa u četiri grada u istoj državi, a žena je već ušla u dvorište, a zatim i u kuću i time se završio naš kratki razgovor.

Mi se tu nismo zaustavili. Otišli smo i do Danijelove 33 gde se nalazi biračko mesto broj 25 na kom je Budimir imao pravo glasa na beogradskim izborima 17. decembra, prošle godine. Istovremeno on je imao i pravo glasa na parlamentarnim izborima u čak dva grada. Ali ta dva grada nisu u Srbiji, već u Bosni i Hercegovini. Preko Drine, on je mogao da glasa u Zvorniku i Loparama.

Foto: Nova.rs

Verujem da vam je ova priča već sada neverovatna, ali ona se ne završava ovde.

Naprotiv, tek počinje.

Velika Plana i velika porodica Rikanović

Nakon nešto više od 80 kilometara i sat vremena vožnje, ekipa portala Nova.rs stigla je ispred Osnovne škole “Sveti Sava” u Velikoj Plani, gde sedam članova porodice Rikanović ima biračko pravo.

Vreme nam u Velikoj Plani nije baš išlo na ruku jer je počela kiša, ali nas nije sprečila da dokumentujemo još jedno mesto nam kom naša putujuća porodica Rikanović ima mogućnost da glasački listić ubaci u kutiju.

Foto: Nova.rs

Nepovoljno vreme, ali i zimski raspust koji je u toku, učinili su svoje. Ispred i oko škole, što se kaže, nije bilo žive duše, te nismo bili u mogućnosti da upitamo nekoga da li poznaje članove porodice Rikanović.

Međutim, i dalje ne odustajemo, preostao nam je još poneki kec u rukavu – da ne kažemo grad u kom možemo da potražimo našeg junaka.

Zato put pod noge i pravac Kraljevo. Nismo ni slutili da će u ovom gradu naša potraga biti najzanimljivija.

Piši briši birački spisak

Ako ste, kao CRTA, preuzeli birački spisak 19. decembra, odnosno dva dana nakon izbora u Srbiji, mogli ste familiju Rikanović naći na tri biračka mesta u Kraljevu. Dva se nalaze u Osnovnoj školi “Sveti Sava” a jedno u Kulturnom centru “Ribnica”.

Prvo smo obišli osnovnu školu, gde na biračkim mestima broj 27. i 28. porodica Rikanović i dalje ima pravo glasa.

Foto: Nova.rs

Ni ovog puta nismo imali sreće. Nismo pronašli nijednog Kraljevčanina koji bi mogao da nam kaže koju reč više o Budimiru ili o nekom iz njegove porodice. Zato smo se uputili dalje, do KC “Ribnica” da potražimo sagovornika, ali i da vam ispričamo priču zbog čega je ovo mesto još jedan u nizu dokaza o izbornim krađama koje su se odvijale širom Srbije.

Zbog toga se vraćamo na priču o preuzimanju biračkog spiska. Ukoliko ste birački spisak preuzeli početkom ove godine, doći ćete do zanimljivih podataka baš kao i CRTA, a on glasi ovako – Rikanovići su izbrisani iz biračkog spiska na biračkom mestu broj 29. KC “Ribnica”.

Foto: Nova.rs

I nije da se nismo zapitali, ko sada, nakon izbora i mnogobrojnih priča o fantomskim biračima, neuređenom biračkom spisku, zahtevima studenata da im se omogući uvid u taj dokument preuređuje i prekraja birački spisak?

Poslednji, ali ne i manje bitan grad u kom smo potražili našeg Budimira bio je Čačak.

Čačak – krajnja destinacija

Na pola puta od Kraljeva do Čačka, uhvatio nas je mrak, te ispred Osnovne škole (imate pravo jednom da pogađate kako se zove) “Sveti Sava” (vaš odgovor je tačan) stižemo noću.

U ovoj školi Rikanovići imaju pravo glasa na tri biračka mesta broj 26, 93 i 94, i ni sa jednog, još uvek, nisu izbrisani.

Foto: Nova.rs

Putujuća porodica Rikanović na tom mestu završava putovanje po biračkom spisku u Srbiji, a i mi naše putešvestije – ali ne i istraživanje o tome ko je naš junak i kako mu je ono što je običnom čoveku strano i nemoguće pošlo za rukom.

Ukoliko vam sve ovo zvuči neverovatno i ako ste bar na trenutak pomislili da je naš Budimir fiktivan lik, poput onog iz filma Ljubavni život Budimira Trajkovića, prevarili ste se – Budimir Rikanović postoji.

Čoveka koji je nemoguće učinio mogućim, pronašli smo na društvenim mrežama, ali na našu sreću, za razliku od broj biračkih mesta na kojima ima pravo glasa, ima samo jedan profil. A na tom profilu piše da živi u Bosni i Hercegovini. Ponadali smo se – eto objašnjenja zašto Budimira nema u Beogradu, Velikoj Plani, Kraljevu i Čačku.

PROČITAJTE JOŠ:

I pisali smo mu…

Pitali smo Budimira kako objašnjava to što su se on i njegova porodica našli na sedam biračkih mesta u Srbiji, zbog čega su upisani na toliko biračkih mesta i da li su se sami upisali ili ih je upisao neko drugi.

Dali smo i mogućnost, da ukoliko mu je lakše usmenim putem odgovori pošalje broj kako bismo ga kontaktirali.

Međutim, Budimir Rikanović do momenta objavljivanja ovog teksta nije dao nikakav odgovor.

Tako je makar za sad završena naša potraga za Budimirom RIK-anovićem, čovekom koji svuda sa sobom nosi i Republičku izbornu komisiju (RIK) i koji je postao ilustracija izbora u Srbiji – “najčistije pobede” Srpske napredne strane u novijoj istoriji.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare