vladimir bozovic
Vladimir Božović Foto: E-Stock_petar_jovanovic

Vladimir Božović, koji je kao ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen personom non grata još pre dve godine, i dalje obavlja tu funkciju. I ne samo što odlazi u Crnu Goru, nego se na nekim događajima u toj zemlji i dalje predstavlja kao ambasador.

Vlasti u Srbiji se nisu složile sa odlukom Podgorice da Vladimira Božovića proglasi personom non grata u Crnoj Gori. Iako se to dogodilo još u novembru 2020, Božović za vlasti u Srbiji formalno i dalje obavlja tu funkciju.

Svojevremeno je izjavio da je on ambasador Srbije u Crnoj Gori iz Beograda, a ovog leta se, uprkos proterivanju, vratio u susednu zemlju i ponaša se kao ambasador. Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, Božović se pojavio na svečanosti svečanosti organizovanoj povodom posete patrijarha Porfirija Herceg Novom u okviru proslave 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina.

Takođe, sa mejla ambasadora Božovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo Milu Đukanoviću povodom tragedije na Cetinju, što su tamošnje vlasti doživele kao provokaciju.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić naveo je da se Božović po Crnoj Gori predstavlja kao ambasador na javnim događajima i zatražio od MUP-a da mu zabrani ulazak u zemlju.

“Reakcija MUP-a je izostala, a lažni srpski ambasador nastavlja sa provociranjem naočigled svih”, naveo je Krivokapić na Tviteru.

Postavlja se pitanje kako je uopšte proterani Božović mogao da uđe u zemlju i kako je moguće da se on i dalje u zemlji domaćina predstavlja kao ambasador.

Diplomata Duško Lopandić ovaj slučaj konkretno nije želeo da komentariše. On u načelu navodi da je na zemlji domaćina da odluči da li će ambasadoru koga je proglasila za personu non grata dozvoliti ulazak u zemlju.

“To zavisi verovatno od države. Nije automatski vezano, ali čim je proteran nema ambasadorski status. To je kao da nije ni dobio agreman. Kad ga neka zemlja protera, on više nije ambasador za tu zemlju, a po pravilima nije ni za nas”, kaže Lopandić za “Novu” i dodaje da treba poštovati zemlju u koju je neko poslat.

Inače, Vladimir Božović i dalje prima ambasadorsku platu koja, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, iznosi 4.403 evra.

BONUS VIDEO Dritan Abazović opleo po Nenadu Čanku: Taj će sve da uradi za 500 evra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare