Jelena Jerinić Foto:FoNet/Medija centar

Nije dobro to što su odbijena sva tri kandidata Srbije za Evropski sud za ljudska prava, a problematično je što ne znamo ni kako je Srbija izabrala te kandidate, kaže profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union i narodna poslanica Jelena Jerinić.

Kaže da se dešavalo da nekim zemljama odbiju sve kandidate, ali da je to retko.

„Nije uobičajeno, nije česta pojava i ne možemo reći da je dobra stvar za Srbiju“, rekla je Jerinić za N1.

Objašnjava da ne znamo tačne razloge zašto su kandidati odbijeni, ali znamo šta su uslovi – oni moraju da budu priznati pravni stručnjaci, visokih moralnih kvaliteta i moraju imati kvalifikacije, kako kaže – to su „najbolji od najboljih pravnika koje jedna država ima“.

Vest da su odbijeni kandidati Srbije – Vladimir Marinkov, Nataša Plavšić i Branko Rakić – prva je objavila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Ono što je problematično je što mi ne znamo kako je naša zemlja došla do ova tri kandidata“, govori Jelena Jerinić.

Evropski sud odbacio kandidature sudija iz Srbije: Ne ispunjavaju uslove
VESTI
16:29
13

Kako kaže, imamo podatak da ih je bilo sedmoro koji su se prijavili, a među njima su „neki koji imaju impozantne biografije“, kao profesor Tanasije Marinković i profesorka Maja Stanivuković.

Međutim, na sajtu Ministarstva pravde ne vidimo kako se od sedmoro došlo do troje koji su na kraju predloženi, kaže Jerinić.

„Često se, u nekim drugim slučajevima kad su odbijani, radilo o kandidatima ili koji nisu u karijeri bili na dovoljno visokim pozicijama, ili se sumnjalo u njihovu političku neutralnost“, govori ona.

Dodaje da ne znamo koji je slučaj sa Srbijom, ali ne znamo ni kako se došlo do ovih kandidata, kao što ne znamo ni kako se biraju sudije Ustavnog suda, ili „istaknuti pravnici“ za Visoke savete sudija i tužilaca.

„Kriterijumi nam često izmiču, imamo sumnje da to više ima veze sa politikom nego sa kvalifikacijama“, rekla je Jerinić.

Kako kaže, Srbiji će lista kandidata biti vraćena a procedura će morati ponovo da se sprovede.

Sadašnjem sudiji Evorpskog suda iz Srbije Branku Lubardi mandat ističe 12. aprila 2024. godine.

Ipak, čak i ako ne bude prihvaćen ni jedan novi kandidat, Srbija neće ostati bez sudije jer će Lubardi biti produžen mandat, objašnjava profesorka.

Nećemo ostati bez sudije, ali suština je u tome da ovo nije dobra stvar za naš ugled, a Evropski sud za ljudska prava je važna instanca za naše građane, kaže Jerinić.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare