"Sve što Aleksandar Vučić radi je samo taktički uzmak i ne mislim da izlazi u susret zahtevima opozicije, jer posle svih preporuka koje smo dobili od Evropskog parlamenta i ODHIR-a, to što je rekao da će izbori biti 2. juna je najmanji mogući ustupak, čak i da je upitanju ustupak", rekao je novinar novog nedeljnika "Radar" Zoran Preradović.

„Vučić, iako je pravnk, uhvaćen je da ne govori istinu u vezi sa ‘poslednjim’ mogućim datumima za izbore u Beogradu. To što je kasnije rekao da će izbori u Beogradu biti drugog juna, odgovara opoziciji, a šta će dalje biti videćemo. Ja ne verujem u teorije smirivanja tenzija jer ova vlast na tenzijama, podelama i zavadama opstaje. Zato kažem, ako i pogledamo današnji spisak zahteva opozicije taj drugi jun je minimum minimuma“, rekao je u emisiji Dan uživo novinar novog nedeljnika „Radar“ Zoran Preradović za N1.

On je rekao i da smatra da je za opoziciju bilo bolje da je zahteve za poboljšanje izbornih uslova predala zajedno sa „ProGlasom“.

„Sad je pitanje koliko će opoziciji Vučić izaći u susret. SIguran sam da neće formirati telo koje će kontrolisati izbore kako bi minimalno bili regularni. Isto tako, mislim da sigurno neće menjati medijsku sliku jer je to potporni stub na kojem njegova vlast počiva. Moguće da će usvojiti šest meseci prijave za glasanje za izbore u Beogradu, jednokratnu kontrolu biračkog spiska, a sređivanje celokupnog biračkog spiska prema preporukama ‘CRTA’ je dugotrajan proces. Čak i da postoji dobra volja mislim da nema vremena za to“, rekao je Preradović.

On je istakao da su svi zahtevi opozicije, osim sređivanja biračkog spiska realno ostvarivi.

„Ne verujem da će uz sav izborni inženjering koji koristi, Vučič izaći u susret zahtevima i to nas dovodi u političku i institucionalnu krizu. Opozicija nikako ne sme da izađe na izbore pod istim uslovima kao prošli put. Sa druge strane koalicija – SNS, SPS, Milica Zavetnica i Branimir Nestorović nije održiva. Na šta god se opozicija odluči, ako izborni uslovi ostanu isti, biće legitimno. Koridor za krizu je veoma širok, i ja bih ga očekivao“, rekao je novinar „Radara“.

Komentarišući najavljeno osnivanje Vučićevog državotvornog Pokreta i mogućeg izlaska tog Pokreta na beogradske izbore, Preradović je rekao da misli da to nije dobro za njega.

„Nisam siguran da ako Pokret bude izašao na izbore bez njega kao nosioca liste, da će im to biti dobro. Pa on je sam to rekao svojim saradnicima – ko bi glasao za vas da nije mene. Ne verujem da ta lista ima izgleda ako nema ličnu imenicu Aleksandar Vučić u imenu i verujem da će on naći način da se njegovo ime doda uz Pokret. Isto tako nisam siguran da je dobro da opozicija ima dve kolone na beogradskim izborima. Opozicija sada nema taj luksuz da se ideološki deli. Treba da izađu u jednoj koloni jer je sada dobro stvoriti referendumsku atmosferu. Potencijalni poraz naprednjaka u Beogradu imao bi psihološki efekat i pokazao bi da Vučić nije svemoćan. Druga stvar koju ne smemo zaboraviti je ta da Beograd proizvodi trećinu, možda i više BDP-a Srbije i Vučiću nije nikako lako da to prepustiti drugima. Pa u samo EXPO2027 treba da bude uloženo 17 milijardi evra, nije lako to prepustiti“, istakao je novinar Preradovć.

On je rekao i da je teško zamisliti da će Vučić ponovo uraditi istu stvar i praviti izborne malverzacije, ali, kako je naveo, „živimo u državi gde ni trećim okom ne može da se vidi gde se prestaje država i počinju kriminarl i malverzacije“.

„Ne bi me začudilo da nađu neki novi način za manipulaciju“, zaključio je Preradović.

***

BONUS VIDEO – Šta je obeležilo izbore – kako su ih videli posmatrači, a kako građani: Šta možete da vidite na izložbi Crte

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar