Aleksandar Vučić Foto: Printscreen Prva Tv

"Ja ne mogu o tome da govorim, ja se ne bavim tim poslom u ime države. Ali kao običan čovek mislim da je to skandalozno. Mislim da sam razumeo zašto to rade. Rade da izbace pre svega Prvu, B92, mislim da će čak i Happy da izbace. Ne znam ko će da im ostane na tom njihovom kablovskom kanalu posle toga", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji na televiziji Prva o odluci kompanije SBB da više ne sarađuje sa Prvom i B92.

Vlasnik dve televizije, Prve i B92, Srđan Milovanović zatražio je ranije da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra, zbog čega je SBB odbio dalju saradnju, a ovo je u emisiji komentarisao i predsednik Vučić.

Vučić je ocenio i da je to urađeno da bi se „veštački podigli Nova S i N1“.

„Oni u šeru u zbiru imaju prosečnih 1,6 i 0,8 što je, znači, 2,4 ukupno. Oni žele da podignu šer na 10. Svi koji im pomažu u tome, neka pomažu, nije sporno“, kaže Vučić.

Predsednik je ocenio i da „neko radi na rastu tih kanala, a ne kablovske mreže, jer će ona da doživi veliki pad“.

„Pogotovo što sad Telekom ima daleko bolje programe. Mislim, ja to govorim potpuno lično. Ja volim ovaj novi Telekom, kako se beše zove, jer mnogo stranih kanala ima, mogu da gledam i ruske kanale. Ali to jeste pitanje za državu jer država nije slučajno odredila koji kanali imaju nacionalnu frekvenciju“, odgovorio je Vučić i dodao stvarno ne može on da priča o tome.

Ali onda je predsednik ipak dodao da „sve to nosi političke konsekvence jer se radi o politički angažovanim televizijama“

„Da se pred važne događaje obori rejting predsedniku države, politici, vlasti. Smešno je da pričaju o parama, jer sam video da je vaša televizija (Prva) rekla daćemo vam skoro džabe samo da budemo tamo, ali jasno je da se radi o širem političkom planu“, rekao je Vučić.

Iako je predsednik sam rekao da nije stručan u svom izlaganju otvoreno je zastupao interese TV Prva i B92. Međutim, prećutao je koliko se novca od SBB traži za emitovanje TV Prva i B92 na toj kablovskoj mreži.

Podsetimo, vlasnik ove dve televizije tražio je od SBB 11 puta veći iznos za njihovo emitovanje.

SBB je danas pozvala TV Prva i B92 da još jednom od svojih gledalaca „ne sakrivaju istinite informacije“, jer, kako kažu, koriste nacionalne frekvencije koje su javno dobro svih građana Srbije.

„SBB kao odgovorna kompanija, nikada ne bi prihvatila ovakve neozbiljne predloge za saradnju, a pitanje za državne organe i građane Srbije je zašto bi jedan državni telekomunikacioni operator plaćao toliko novca jednom privatnom vlasniku dve nacionalne televizije. SBB je za distribuciju TV Prva i TV B92 do sada plaćao 50.000 evra godišnje, a za kablovske kanale iz portfolija Prve još dodatnih 3,45 miliona evra“, navodi se u saopštenju SBB-a.

***

BONUS VIDEO: Vučić ponovo napao N1: Kad god oni koje podržavate požele izbore, uvek bi ih dobili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare