Foto:rintscreenYouTube-Danas-Conference-Center-; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

"Vlasnik televizija Prva i B92 Srđan Milovanović najzad je javno priznao da mu državni operator Telekom Srbija plaća 2,5 evra, odnosno 300 dinara po korisniku, čime pokušava da opravda nerealno visoki zahtev od 38 miliona evra prema SBB-u", navodi kompanija SBB.

Vlasnik dve televizije, Prve i B92, Srđan Milovanović zatraži je ranije da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra, saopštio je SBB u sredu.

„SBB kao odgovorna kompanija, nikada ne bi prihvatila ovakve neozbiljne predloge za saradnju, a pitanje za državne organe i građane Srbije je zašto bi jedan državni telekomunikacioni operator plaćao toliko novca jednom privatnom vlasniku dve nacionalne televizije. SBB je za distribuciju TV Prva i TV B92 do sada plaćao 50.000 evra godišnje, a za kablovske kanale iz portfolija Prve još dodatnih 3,45 miliona evra“, navodi se u saopštenju SBB-a.

Kako navode iz ove kompanije, dosadašnja naknada za TV Prva i TV B92 je primerena činjenici da je signal nacionalnih frekvencija dostupan svima besplatno i da predstavlja javno dobro.

„Ideja vlasnika Prve i B92 da nakon dobijanja dozvole za narednih 8 godina, od SBB kompanije zatraži plaćanje neverovatne visoke sume, apsolutno je neprihvatljiva, čak i sa tezom da im toliko plaća Telekom Srbija. Za nas objašnjenje vlasnika TV Prva i B92 da mu toliko plaćaju „ostali legalni operatori“ kako je naveo u saopštenju, nikako ne može biti argument, jer kao što je poznato svima, Telekom je kompanija koja je i ranije preplaćivala TV sadržaje“, piše u saopštenju.

Iz SBB navode i da su iz Telekoma „englesku Premijer ligu platili deset puta više nego što je koštala ranije, odnosno čak 600 miliona evra, što je duplo veća cena od one koju je platila mnogoljudna Kina ili četiri puta veća nego Nemačka, Austrija i Švajcarska zajedno“.

„Sve vaše insinuacije u informativnim emisijima o nekom tajnom paktu SBB-a, mogu biti proizvod samo izuzetne mašte bez ikakvog osnova i vaše medijske konstrukcije samo potvrđuju ispravnost naše odluke da sa vama više ne sarađujemo“, navode iz SBB-a.

Korisnici SBB-a će, kako navode, u ponudi imati nove programe koji po svom kvalitetu zadovoljavaju sve standarde profesionalnih medija i najatraktivniju ponudu.

SBB je pozvala TV Prva i B92 da još jednom od svojih gledalaca „ne sakrivaju istinite informacije“, jer, kako kažu, koriste nacionalne frekvencije koje su javno dobro svih građana Srbije.

***

BONUS VIDEO: Stipendisti SBB-a: Šta je najbitnije u šahu i kako uskladiti čitanje knjiga sa ostalim aktivnostima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare