Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Predstavnici koalicije "Biramo Niš" saopštili su danas da se "pravi rat" noćas i jutros vodio u opštinskim izbornim komisijama.

„U Paliluli je noćas, nakon što je otkriveno iznošenje dokumenata i nepoznata lica zatečena izvan kancelarije da sređuju papire, Opštinska izborna komisija izašla iz zgrade i zaključala je. Intervenisao je MUP i obavešteno tužilaštvo“, istakli su u koaliciji „Biramo Niš“.

Advokatica Dragana Milutinović kazala je da je Opštinska izborna komisija sinoć napustila opštinu Palilula i svoje sedište na više od 10 sati, čime je grubo prekršila zakonsku obavezu da bude pristuna 24 časa dnevno u zgradi opštine.

„Predsednik Opštinske izborne komisije u opštini Palilula ni 24 sata nakon što je koalicija „Biramo Niš – Biramo Palilulu“ predala izborni materija nije održala sednicu i razmatrala taj izborni materijal, ali je zato 24 sata nakon te predaje zakazala sednicu na kojoj je razmatrana dopuna dokumentacije privilegovane Ruske stranke. Opštinska izborna komisija time našoj koaliciji skraćuje vreme za kampanju jer ne možemo u aktivnu kampanju bez proglašene izborne liste“, istakla je Milutinović na konferenciji za medije.

Miloš Nešić iz koalicije „Biramo Niš“ je rekao da je u toku grubo kršenje izbornog procesa u svim niškim opštinama.

„Opštinske izborne komisije su izglasale zaključak, odnosno donele dokument kojim se daje rok za prijavljivanje predaje liste. Taj rok je zapravo čist pokušaj da one stranke koje se prijave na vreme budu hendikepirane, jer će, dok čekaju rok za predaju liste, iza njihovih leđa biti progurana lista fantomske Ruske stranke. Nakon naše prijave liste za koju je bilo potrebno da prođe minimum osam sati, dobili smo informaciju da je pre nas u svim opštinama prijavljena Ruska stranka“, kazao je Niešić.

Prema njegovim rečima, Ruska stranka je nepostojeća, ali joj se omogućava da na biračkim listićima zauzme mesto broj dva, odnosno onemogućava koaliciji „Biramo Niš“ da bude na drugom mestu kao što je to na biračkim listićima za izbore za gradski parlament.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nešić je rekao da u stranačkim prostorijama Ruske stranke nisu skupljali potpise za predaju izbornih listi u Nišu i nemoguće je da su uspeli za kratko vreme, koliko su prostorije te stranke bile otvorene, da sakupe nekoliko hiljada potpisa.

Iz koalicije „Biramo Niš“ najavili su pravnu borbu protiv grubog kršenja izbornog zakona u niškim opštinama. Kazali su da su o svim nepravilnostima obaveštene Policijska uprava u Nišu i tužilaštvo.

Koaliciju „Biramo Niš“ čine Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar