Momo Čolaković i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Momo Čolaković, član Poslaničkog kluba "Aleksandar Vučić – Za našu decu" u skupštini Vojvodine, jedini je kandidat za novog predsednika vojvođanske skupštine, objavio je večeras vojvođanski portal Autonomija.

Portal navodi da će o tome glasati pokrajinski poslanici na sutrašnjoj sednici koja je zakazana pre smrti predsednika skupštine Vojvodine Ištvana Pastor, koji je umro 30. oktobra, u trenutku kada su već bili najavljeni vanredni pokrajinski izbori za 17. decembar.

Poslednji rok za njihovo raspisivanje je 16. novembar, s tim što je pre toga neophodno da vojvođanska skupštine bude raspuštena.

Portal Autonomija navodi da je to „situacija bez presedana“ u istoriji višestranačke skupštine Vojvodine.

Kako se navodi, vladajuća koalicija je ponudila Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) mesto predsednika skupštine, ali su oni to odbili, uz obrazloženje da to čine iz poštovanja prema nedavno preminulom Pastoru, koji je bio lider te partije od 2007. godine do smrti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Umesto da se ta funkcija ponudi nekoj drugoj stranci pribeglo se solomonskom rešenju – da kandidat bude najstariji poslanik u aktuelnom sazivu. Taj uslov ispunjava Momo Čolaković (rođen 1940.) i o njegovoj kandidaturi bi sutra, kao prvoj tački silom prilika dopunjenog dnevnog reda, trebalo da glasaju poslanici“, piše Autonomija.

Na dnevnom redu sednice skupštine Vojvodine je i novi rebalans budžeta za 2023, koji obezbeđuje neophodnih 385,5 miliona dinara za pokrivanje troškova održavanja vanrednih pokrajinskih izbora i izborne kampanje.

Na dnevnom redu su i izbor novog sastava Pokrajinske izborne komisije i Nadzornog odbora za izbornu kampanju.

BONUS VIDEO: Skupština – rasprava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar