Radovan Karadžić Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Članovi porodice bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine u ratu u BiH 1990-ih, tužili su Ministarstvo finansija SAD zbog ostanka na američkoj listi sankcija.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i ćerka Sonja naveli su u tužbi saveznom sudu u Vašingtonu da Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija, koja upravlja sankcijama SAD, neopravdano odugovlači odluku o ukidanju sankcije.

Portparol Ministarstva finansija nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Njih troje je američka vlada sankcionisala 2003. godine nakon što su bili osumnjičeni za pomaganje Karadžiću dok se suočavao sa optužnicom pred sudom u Hagu za zločine vezane za genocid nad Muslimanima u Bosni.

Radovan Karadžić je uhapšen 2008. i kasnije osuđen na doživotnu robiju zbog svoje uloge u masakru u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba ubile više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u julu 1995. godine.

Njegova porodica je rekla da je 2020. godine počela da podnosi peticiju Ministarstvu finansija da ih ukloni sa liste sankcionisanih pojedinaca poznate kao lista „posebno određenih državljana“.

Biti na listi koštao ih je mogućnosti zapošljavanja, sprečavao ih da otvore bankovne račune i nepravedno ih stigmatizovao, navodi se u tužbi.

Uprkos trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i advokata porodice, OFAC još nije doneo odluku ni o jednom od tri zahteva, kažu oni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar