Zdravko Ponoš, Protest u Loznici "Ne damo Jadar" Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik stranke Srbija centra Zdravko Ponoš izjavio je danas da je vlast Aleksandra Vučića “slugeranjski režim” na usluzi kako multinacionalnim kompanijama, tako i raznim centrima moći poput zapadnih metropola, ali i Moskve i Pekinga.

„Režim glumi patriotizam šetanjem vojnih kadeta po Prijedoru, raznim deklaracijama i rezolucijama, svesrpskim saborima i zabranom kulturnih manifestacija, što je samo maska za slugeranjstvo. Očigledno je da je litijumska agenda tako brzo počela sa realizacijom, odmah posle izbora, jer su pritisci iz inostranstva jaki. Vlast mora da isporuči ono što je obećala ko zna kad i ko zna gde i nema više vremena za odlaganje“, rekao je Ponoš za nedeljnik Vreme.

On je istakao da građanima ne treba ni slugeranjska opozicija, ni opozicija koja će glumiti patriotizam, a govoreći o mogućnosti saradnje među opozicionim strankama, rekao je da može doći do “situacione saradnje”, ali da ona neće biti formalizovana.

„Iako nisu najsrećnija vremena za opozicionu saradnju, sami događaji otvaraju prostor za delovanje koje se neće zasnivati na ideološkim, nego egzistencijalnim pitanjima, recimo oko rudnika litijuma. Verujem da će celokupna opozicija biti protiv toga, ali će biti interesantno kako će reagovati stranke koje pokazuju veći nivo senzibiliteta prema onome što govore zapadne ambasade i koje su na temi litijuma prilično aktivne, a tu su i standardne teme, kao što su korupcija i kriminal“, kazao je Ponoš.

Ponoš je ocenio da litijumska tema može da generiše iskreni patriotizam i političku odgovornost i da može i od SNS da odvuče deo glasača, pre svega takozvanih mekih glasača.

„Njima je jasno da ne postoji valjano opravdanje za ovaj projekat i da je celokupna struka, uključujući i SANU, protiv toga, a jasno im je i da se ta tema tiče budućih generacija“, rekao je Ponoš i dodao da građani nemaju iluzije da će po ovoj temi naići na razumevanje spoljnih faktora i da “uvek kada je ovaj narod bio suočen da mora da se uzda u se i u svoje kljuse, nešto se pomeralo”.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare