Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik stranke Srbija Centar (Srce) general Zdravko Ponoš izjavio je danas da predsednik Srbije Aeksandar Vučić koristi vojsku "kao instrument opsene i jačanja kulta ličnosti", a da pokretanje teme vraćanja redovnog služenja vojnog roka služi za skretanje pažnje javnosti sa drugih tema.

Kako je saopšteno iz Srbija Centra, Ponoš je za Nedeljnik rekao da „medijsko lansiranje ‘inicijative Generalštaba’ koju ministar preko medija upućuje predsedniku ukazuje da i ovaj put fokus režima nije na rešavanju realnog problema, nego na pokrivanju drugih neprijatnih tema“.

„Danas je to faza implementacije kosovskih sporazuma, kojima je Vučić pristao da Srbiju povuče sa KiM, a Kosovu isporuči državnost. Sudeći po načinu kako je tema ponovo lansirana, rekao bih da vlast ne pokazuje nameru da se ozbiljno pozabavi realnim problemom – stanjem vojske, a da se ponovo bavi zloupotrebom vojnih tema za prikrivanje drugih“, rekao je Ponoš.

On je istakao da režim kao razloge za vraćanje služenja vojnog roka navodi „da to zahtevaju bezbednosne okolnosti“.

„Nije međutim objašnjeno kako će na konkretne promene bezbednosnih okolnosti uspešnije odgovoriti vojska sa regrutnim kontigentom koji se obučava tri ili četiri meseca. Ono što nedostaje sadašnjoj neuspešno profesionalizovanoj vojsci, nedostajalo bi i tada – i dalje tenkove ne bi imao ko da pokrene. Za upravljanje modernim naoružanjem vojsci trebaju profesionalci. Obuka za takve sisteme je duga i skupa. Neracionalno je da se vojnici obuče, pa da po završetku obuke odu iz vojske“, rekao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, još jedan pokazatelj da vlast nije ozbiljno pristupila rešavanju problema u vojsci jeste taj što pre izlaska u javnost nisu odrađene neophodne pripreme.

„Nisu uradili detaljnu analizu koliko vremena i novca treba da se opravi postojeći model neuspešne profesionalizacije Vojske, a koliko vremena i novca treba da zaživi sistem sa obaveznim služenjem vojnog roka. Da je stanje kako treba, pitanje bi bilo – za koje vreme može dobro opremljena i osposobljena mirnodopska vojska od 20.000 vojnika da naraste u ratnu vojsku od 100.000 ljudi i da li na tome treba da se poradi i šta“, kazao je Ponoš.

***

BONUS VIDEO – Medenica: Obavezni vojni rok – čist marketing da se prikrije da Kosovo de fakto priznajemo korak po korak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar