Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Po svemu sudeći, a na osnovu onoga što znamo, bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najverovatnije će sesti u fotelju prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Čovek koji nije poznat po sportskim rezultatima, ali je od poverenja lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, tako će dobiti prvi angažman nakon što je upravo predsednik SNS odlučio da Nedimović ne bude u novoj Vladi. Iako se verovalo da se bez njega neće formirati Vlada, te da je čak moguće da će biti i mandatar za sastav iste, očigledno je da je Vučić naumio da bivši ministar poljoprivrede dobije radni sto i funkciju u Staroj Pazovi, a ne u Nemanjinoj 11.

Iako je bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio viđen za ministra ili čak za premijera, svi su bili iznenađeni kad su čuli da njegovog imena nema na spisku. Govorio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić da su neki ministri „podbacili“ i da nisu dobro radili, a da li je mislio i na Nedimovića, ostaće misterija.

U svakom slučaju, čekao je bivši ministar strpljivo novu poziciju i dočekao je da sedne u „vruću“ i nezahvalnu fotelju prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije. Izbori za predsednika FSS-a zvanično su raspisani, a u trci su trenutno bivši ministar Nedimović, kao i legenda Mančester junajteda i bivši reprezentativac Srbije Nemanja Vidić.

Sudeći po tome kako su trenutno „karte podeljene“, bliži cilju i fotelji u FSS je bivši ministar poljoprivrede.

Branislav Nedimović FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Otkud Nedimović u FSS i zašto ga nema u Vladi?

Da se nešto čudno dešava u vezi s Nedimovićem, bilo je jasno uoči aprilskih izbora. Tadašnji ministar poljoprivrede nije bio na listi Srpske napredne stranke, iako je na izborima 2020. bio njen nosilac.

Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Pre nekoliko godina pripala mu je čast da bude domaćin stranačke slave, a važi i za jednog od svega nekoliko ljudi u SNS u koje Aleksandar Vučić ima poverenje.

Branislav Nedimović, Konfrencija za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nekoliko meseci posle izbora, u avgustu, mediji su objavili da je Nedimović izrazio želju da ne bude u novoj Vladi Srbije.

„Nedimović je voljan da nastavi stranački rad na terenu“, navedeno je tada.

I zaista, Nedimovića u novoj Vladi Srbije nema. Međutim, za razliku od pojedinih ministara koji su doživeli sličnu sudbinu, Nedimović nije niti skrajnut, ni kažnjen, niti se zaista radi o tome da bivši ministar poljoprivrede nema ozbiljnih ambicija.

Dugo „krčio“ put do vrha SNS, u jednom trenutku pominjano da će biti mandatar

Nedimović je dugo „krčio“ put u stranci, a svoje poverenje davno je stekao kod lidera stranke Aleksandra Vučića. Njegov uspon u SNS krunisan je mestom u Vladi kad je postao ministar poljoprivrede. U jednom trenutku Nedimović se bojažljivo spominjao i kao mandatar za sastav nove Vlade, na šta je on odgovorio da „u novinama piše svašta, te da je samo u kladionici viđen za mandatara“.

Aleksandar Vučić i Branislav Nedimović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Radim svoj posao, manite se, ne bavim se tim čudesima. U novinama svašta piše. Šta da govorim? Polako, nije 25. avgusta koji je pominjan za formiranje vlade tako daleko“, rekao je Nedimović, upitan kako sebe vidi u novoj Vladi i o tome da je u jednom trenutku viđen kao premijer.

U nekoliko navrata Vučić je rekao da nije zadovoljan radom određenih ministara, ali tom prilikom nije precizirao o kome se radi. Bilo je više nego jasno da će oni biti promenjeni, što je i na kraju učinjeno. Očigledno je da lider SNS nije bio zadovoljan učinkom Nedimovića, koji nakon toga nije došao ni na slavu stranke.

Iako je 2021. godine bio domaćin proslave naprednjaka, u oktobru, Nedimović se nije ni pojavio na slavi ove stranke u oktobru prošle. Nije bilo nikakvih saopštenja zbog čega Nedimović nije došao na proslavu, ali mnogi su to dovodili u vezu s odlukom Vučića da Nedimović ne bude više u Vladi.

Od tada, učestvuje u radu stranke i njenim aktivnostima, a direktno je uključen i u izbore u opštinskim odborima stranke, na kojima je praktično koordinator.

„Afera“ s mlekom i doček Zdravka Krivokapića u farmerkama

Mandat Nedimovića na čelu ministarstva poljoprivrede ostao je upamćen po tome što je veliki broj poljoprivrednika protestovao zbog loše premije za mleko, rđavih uslova u poljoprivredi, niskoj ceni suncokreta…

Nedimović nije uspeo da ugasi „požar“ koji je nastao među ratarima i stočarima, iako je u nekoliko navrata razgovarao s njima, međutim, oni nisu želeli da slušaju obećanja. Umesto toga, tražili su razgovor s Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić,

Pored toga, ministar Nedimović je ostao upamćen po bizarnom diplomatskom incidentu. Naime, on je prilikom posete tadašnjeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića na crvenom tepihu dočekao gosta u farmerkama.

Branislav Nedimović i Zdravko Krivokapić Foto: Gov.me/s.matic

Mediji u Srbiji nisu dobili obaveštenje o tačnom vremenu dolaska crnogorskog premijera, te nije bilo uobičajene medijske propraćenosti ovakvog događaja, iako je datum posete od ranije poznat.

Sudeći prema fotografiji koja je objavljena na Krivokapićevom instagram nalogu, on jeste dočekan uz uobičajene pozdrave Vojske Srbije i crveni tepih, ali posebnu pažnju privlači to što crnogorskog premijera nije dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, iako on na njen poziv boravi u Beogradu.

Bilo kako bilo, Nedimović će na čelo FSS, o čemu možda najbolje svedoči sledeća situacija. Upitan da li će Crvena zvezda da podrži svog bivšeg igrača Nemanju Vidića u trci za čelnog čoveka FSS, trener crveno-belih Miloš Milojević ostao je nem. Možda bi i rekao nešto, ali ga je ženska osoba koja je vodila pres konferenciju prekinula i praktično dala do znanja kakav će biti stav kluba iz Ljutice Bogdana po ovom pitanju.

Bonus video: Ministar Nedimović među ratarima u Novom Sadu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar