Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Iako se na slavu ne zove već samo dođe, stari je običaj u Srbiji koji će vam reći bilo koji domaćin. S druge strane, mnogo toga "kazuje", što bi rekao Bora Stanković, to što slavi SNS nisu prisustvovali bivši ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović i to što ponovo nije bilo mesta ni za osnivača stranke Tomislava Nikolića, ali ni za mnoge ministre iz prethodnih Vlada.

Kada se raspravljalo o tome ko će dobiti resore u Nemanjinoj 11, Vučić je iznenadio saopštivši da će nova izvršna vlast biti bez Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića. Doživljavani kao destruktivni elementi, koji deluju mimo partijske discipline, sa dobrim kontaktima na Zapadu, stari naprednjaci očigledno nisu bili dobrodošli ni na proslavi slave.

Stefanović je dugo bio optuživan od naprednjaka da radi protiv interesa predsednika Aleksandra Vučića, da ga je prisluškivao, zbog čega mu nije mesto u Vladi. Beogradski naprednjaci su smatrali da mu nije mesto ni u SNS, ali je Stefanović ipak opstao – doduše bez ministarstva. Iako je bio domaćin slave 2019. godine, od 2020. godine Stefanović ne dolazi na ove proslave, a sve manje se i pita u stranci.

Pročitajte još...

S druge strane, Zorana Mihajlović viđena je kao osoba koja smatra da treba razmisliti o uvođenju sankcija Rusiji, a da se u spoljnoj politici treba okrenuti Zapadu, te treba malo manje sedeti na drugoj stolici, onoj istočnoj.

Očigledno u SNS nisu smatrali da je poželjno da dođe Zorana Mihajlović, što se posle njenog odsustva u Vladi na kraju odrazilo i na to za nju nije bilo mestu oko trpeze na slavi.

Među zvanicama nije bilo ni bivšeg predsednika SNS i Srbije Tomislava Nikolića, koji je nedavno nije bio pozvan ni na proslavu 14. rođendana SNS, koji je održao u Leskovcu.

Iako je na proslavi u Leskovcu bilo prisutno na desetine funkcionera i visokih zvaničnika SNS, Vučić nije smatrao da na takvom događaju ima mesta za bivšeg predsednika Srbije i osnivača SNS. Čini se da su vrata partije za bivšeg lidera trajno zatvorena.

Pored njih, uočljivo je da na proslavi nije bilo bivše ministarke za evrointegreacije Jadranke Joksimović, koja nije prihvatila da u novoj Vladi bude na čelu resora za informisanja. Nova.rs ranije je obavestila javnost da je ta odluka izazvala burne reakcije na sednici Predsedništva SNS.

Na slavi nisu bili ni bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, ali ni direktor Pošte Zoran Đorđević, te guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Najava novih kadrovskih smena unutar najmoćnije partije u zemlji ili ne, videćemo vrlo brzo.

Na drugoj strani, na slavi je upadljivo bilo prisustvo Siniše Vučinića, jednog od najmračnijih likova nove srpske političke scene.

Bonus video: Vučić ima tu sposobnost da nameće teme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare