Foto: Nova.rs

Član Srpske napredne stranke Andreja Marinković za novine Nova je svedočio da je jedan od 3.000 građana koji su uoči izbora prijavljeni na lažne adrese u opštini Vračar. Kako je rekao za naš list, nije upućen kako je taj posao obavljen, jer je sve odradilo rukovodstvo SNS u ovoj beogradskoj opštini. Nepoznato je, međutim, kako je rukovodstvo opštinskog SNS moglo da lažira prijavu, jer prema mišljenju pravnika organizacije CRTA Vladimira Tupanjca to nije moglo da prođe mimo Ministarstva unutrašnjih poslova. Ono je jedino nadležno za promenu adrese prebivališta.

Potvrđujući da je ovo bio jedan od mehanizama krađe glasova, Andreja Marinković je za novine Nova rekao da mu je adresa prebivališta promenjena neposredno pre izbora.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“U poslednjih šest meseci na samoj opštini Vračar sigurno je na sličan način prijavljeno oko 3.000 ljudi. Na devetom spratu zgrade opštine se sve to radi. Problem nije u celoj SNS, već u rukovodstvu na Vračaru”, rekao je Marinković.

Tim povodom, pravnik Centra za istraživanje, transparetnost i odgovornost (CRTA) Vladimir Tupanjac za novine Nova kaže da u celom slučaju ima elemenata nezakonitosti.

Vladimir Tupanjac Foto: Zoran Drekalovic

“Promeniti adresu prebivališta nije moguće obaviti bez MUP, vlasnika stana i čoveka koji se prijavljuje na tu adresu. Na sajtu MUP navedena je tačna procedura oko prijave prebivališta i svako ko je menjao adresu zna da ta procedura mora u potpunosti da se ispoštuje”.

A na sajtu MUP piše da se prijava prebivališta podnosi lično na propisanom obrascu, koji se isključivo dobija kod službenika na šalteru. Dakle, nemoguće je promeniti adresu prebivališta, a da se taj koji je menja ne pojavi u policijskoj stanici.

“Za prijavu je neophodno podneti sledeće: važeću ličnu kartu podnosioca prijave, dokaz o pravnom osnovu korišćenja stambene jedinice na adresi na koju se prijavljuje, kao što su ugovor o kupoprodaji ili poklonu stana ili pravosnažno ostavinsko rešenje. Treba priložiti i ličnu kartu vlasnika, odnosno njegovu pisanu izjavu i na posletku uplatnicu generisanu na portalu e-Uprave“, piše na sajtu MUP.

Ima elemenata nezakonitosti

Tupanjac kaže da je sasvim jasno da je u slučaju Marinkovića promena prebivališta urađena nezakonito, ukoliko se ispostavi da su njegovi navodi tačni.

“Elemenata nezakonitosti ima. Mislim da bi trebalo da reaguje Sektor unutrašnje kontrole MUP, koji su nadležnii za zakonitost rada policijskih službenika. Takođe, ovde ima osnova i da nadležni javni tužilac pokrene postupak po službenoj dužnosti i da pošalje zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji, kako bi se ispitali ovi navodi. Otežavajuća okolnost je to što se promena prebivališta može obaviti u bilo kojoj policijskoj stanici na teritoriji Beograda, nije moralo nužno da se obavi na Vračaru. Međutim, policija može da utvrdi gde je predat zahtev, ko je sve potpisao i odobrio”, navodi Tupanjac i dodaje da bi sve bilo mnogo lakše i da bi se dosta ovakvih slučajeva moglo izbeći kada bi MUP uveo elektronski servis, kojim bi vlasnici stanova mogli da provere ko je sve prijvljen na njihovoj adresi, bez odlaska u Ljermontovljevu i plaćanja taksi.

U opštini muk

Marinković je u razgovoru za novine Nova rekao i da je dve i po godine bio na ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u opštini Vračar, kao i da mu je rečeno da ne mora da se pojavljuje na poslu, iako je sve vreme dobijao platu.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Tim povodom, redakcija lista Nova pokušala je da stupi u kontakt sa šefom opštinskog odbora SNS u Vračaru Nenadom Đorđevićem, ali on nije odgovarao na naše pozive. Pozive smo uputili i predsedniku opštine Vračar Milanu Nedeljkoviću, njegovom zameniku Dejanu Ribaću i načelnici Uprave gradske opštine Vračar Gordani Basti, koja se u Marinkovićevom PP ugovoru navodi kao naručilac posla. Nedeljković nije odgovarao na pozive, a Ribać i Basta su najpre rekli da su na sastanku i zamolili da se čujemo kasnije, ali se više nisu javljali.

BONUS VIDEO: Doktor Žujović pokušava da prijavi fantomske birače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar