Foto: Printscreen RTS

Nakon što je narodni poslanik i potredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio u intervjuu za nedeljnik "Vreme" da sumnja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u školi "Vladislav Ribnikar" prorežimski mediji, u prvom redu Kurir, objavili su fotogorafiju koja je navodni dokaz da je predsednik zaista posetio ovu osnovnu školu. Međutim, fotografija koja je objavljena odmah je izazvala sumnje dela javnosti i korsnika društvenih mreža koji ističu da je reč o fotomontaži. Neki od njih su ponudili i dokaze za svoje tvrdnje da je reč o fotomontaži.

Povodom dva masovna ubistva, u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je početkom maja ubijeno 18 osoba, što je bio i povod za početak protesta na koji je pozvao deo proevropske opozicije, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je za današnje izdanje nedeljnika Vreme rekao da je „velika sramota“ što ni premijerka Ana Brnabić ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu našli za shodno da odu do škole „Vladislav Ribnikar“ i upišu se u knjigu žalosti.

Pročitajte još...

Aleksić je rekao da ne veruje Vučiću da je posetio školu, a da mediji to ne znaju.

„Jel neko u Srbiji veruje da on negde ode bez kamere? Ne verujem mu da je bio. Nek pokaže šta je napisao, ako je bio. Niko se nije tamo pojavio“, rekao je Aleksić.

Ubrzo je stigla reakacija prorežimskih medija koji su objavili fotografiju koja bi trebao da bude dokaz da je Vučić zaista bio u „Ribnikaru“. Fotografiju je tokom skupštinskog zasedanja pokazala i poslanica SNS Jelena Milivojević.

„Da li je Vučić bio? Recite mi! Da li je ovo laž? Da li je predsednik Aleksandar Vučić bio u školi i da li se upisao u knjigu žalosti“, pitala je ona.

Korisnici mreža tvrde: Veoma loš fotošop

Odmah po objavljivanju fotografije, brojni korisnici društvenih mreža konstatovali su nekoliko „čudnih stvari“ na pomenutoj slici, tvrdeći da je reč o fotošopu.

Jedan od korisnika je napisao sledeće:

Da se na kratko pozabavimo fotografijom Aleksandra Vučića koja je navodno nastala kad je posetio školu „Vladislav Ribnikar“. Fotografija je veoma loš fotošop, čini se da se oni koji su pokušali da opravdaju ovu laž nisu baš potrudili kako bi nas ubedili u njihovu verziju istine. Evo nekoliko dokaza koji potvrđuju da je fotografija čista montaža:

Dokaz br. 1:

Da je fotografija zaista nastala, kako oni kažu u školi, linije na zidu ne bi bile na ovakav način uklopljene. Zapravo one uopšte nisu uklopljene.

Dokaz br. 2:

Pogledajte ovde, fali deo stakla na stolu. Onima koji su montirali je ovo očigledno promaklo.

Dokaz br. 3:

Onaj ko je radio u fotošopu trebao bi malo bolje da povede računa o faju na ramenu. Ako se zagledate malo bolje, videćete da nije dobro uklopljen.

Dokaz br. 4:

Fali senka.

Dokaz br. 5:

Pogledajte liniju na leđima. Pogledajte da fali svetlno na leđima i na sakou. Bukvalno Vučić na ovoj slici izgleda kao da ga je neko nacrtao na ovoj stolici.

„Mogao bih još dokaza da navedem, ali ovo je dovoljno. I samo za kraj bih mogao da kažem – sram vas bilo“, napisao je ovaj korisnik društvene mreže Tviter.

Ovaj korsnik nije jedini koji tvrdi da je reč o fotomontaži.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksndar Vučić tvrdio je da je posetio školu „Vladislav Ribnikar“ ali da nije vodio medije sa sobom, jer, kako kaže, nije želeo da vodi kamere sa sobom.

„Upisao sam se u knjigu žalosti, obišao mesto zločina, užasno je, jeziva tragedija. Ali nemam potrebu da se pravdam nikome ko misli da ima monopol na bol i tugu i da objašnjavam nekome da sam normalan čovek i da imam troje dece i da sam noćima plakao i borio se kako da donesem mere i nešto promenim“, dodao je Vučić.

BONUS VIDEO: Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića