Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

„To reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba. Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu“, poručio je Petković u saopštenju.

Iako su, kako je dodao, „Kurtiju usta puna mira i stabilnosti“, Kurti zna da stvaranje takozvane Velike Albanije znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanja domino efekta sa nesagledivim posledicama.

„Ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju „Velike Albanije“, jer oni koji bi na tom referendumu glasali ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo“, naglasio je Petković.

Dodao je i da oni koji podržavaju Kurtija u, kako je rekao, fašističkim i ekspanzionističkim idejama, neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi.

„Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine“, istakao je Petković.

„Srbija i srpski narod čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre“, naglasio je Petković.

Kurti je u intervjuu za švajcarski onlajn magazin „Monokl“ izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, prenela je prištinska „Gazeta Ekspres“.

Kurti je rekao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije.

„U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način“, rekao je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.

Bonus video: Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar