Poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Štefan Šenah predstavio je danas, na redovnom zimskom zasedanju PSSE, izveštaj međunarodnih posmatrača sa decembarskih izbora u Srbiji, ističući da su oni tehnički bili dobro sprovedeni, ali politički nisu bili fer i registrovane su brojne nepravilnosti.

Šenah je poslanicima preneo da su izbore obeležili nepravedni uslovi za sve učesnike, snažna uloga predsednika Srbije u kampanji, grupno glasanje i navodi o organizovanju i autobuskom prevozu birača za podršku vladajućoj stranci u Srbiji na lokalnim izborima.

Poslanik socijalista u PSSE Josip Juratović citirao je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića od pre 12 godina koji je tada rekao da „kada jedna glas nije dobro prebrojan, izbori se moraju odmah ponoviti“.

Postoje pravila igra na izborima, iznesu se argumenti, građani glasaju, ali u Srbiji su ta pravila prekršena. Ovo nije pitanje budućnosti demokrtatije u Srbiji, već kredibilnosti demokratije u Evropi, rekao je Juratović i dodao da se ne sme okretati glava.

Konstatovani su ozbiljni nedostaci u Srbiji i vreme je da kažemo da to više ne prihvatamo, rekao je Juratović i uputio poziv da se nepravilnosti isprave i izbori ponove što je pre moguće.

Dok se izbori ne ponove, dodao je on, pojedinci koji su odgovorni za neregularnosti moraju biti sankcionisani.

Poslanica iz Srbije, funkcionerka Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja poručila je da dinamika održavanja vanrednih izbora zavise od dinamike političkih okolnosti, zbog čega se ne slaže sa autorom izveštaja da se njihovim održavanje podriva demokratski proces.

Ovi vanredni izbori održani su na zahtev opozicije koja je tražila da se oni održe do kraja 2023. godine, naglasila je ona i predočila da se slaže sa Šenahovim izveštajem da okončanje mandata poslanika zaustavlja rad parlamenta na usvajanju važnih zakona.

Ponavljam, rekla je Pantić Pilja, ovi izbori održani su na zahtev parlamentarne opozicije.

Pantić Pilja je rekla da je Šenah bio posmatrač na dva biračka mesta, na Vračaru i u Sremskoj Mitrovici, a oba zapisnika je potpisao bez prigovora o nepravilnostima.

Njegove medijske izjave se međutim kose sa dokumentima koje je potpisao, dodala je ona.

Poslanik socijalista Frank Švabe rekao je da decembarski izbori u Srbiji nisu onakvi kakve bi želeli da vide i treba reći Srbiji da može i mora bolje.

Poslanik ispred Evropske narodne partije Anastatios Hadživasiliju rekao je da postoji konsenzus oko izveštaja o izborima da su proceduralno dobro izvedeni, ali obeleženi nepravilnostima koje su zasenile politički proces.

Učestalost vanrednih izbora narušavaju poverenje javnosti u funkcionisanje demokratskih institucija i neispunjavanja potrebnih reformskih procesa, naglasio je on.

Verujemo u evropsku budućnost Srbije i pozivamo vlasti Srbije da demonstriraju snažnu političku volju za reformama i ispunjavanju evropskih demokratskih standarda u izbornom procesu, rekao je Hadživasiliju.

On je rekao da se očekuje izveštaj OEBS/ODIHR o izborima u Srbiji, kao i preporuke koje bi trebalo brzo primeniti pre sledećeg izbornog ciklusa.

Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) Julijan Bulaji rekao je da je situacija u Srbiji opasna, navodeći da bi trebalo pozvati predstavnike opozicione liste na razgovor.

Poslanica iz Srbije Dunja Simonović Bratić poručila je da su izbori u Srbiji završeni, rezultati su poznati, a nijedan od 600 posmtrača nije potpisao na biračkom mestu koje je obišao da ima problema.

Izbori nisu održani na Kosovu i Metohiji, ali to ovde nikoga ne brine i zato je bilo migracija birača kako bi ljudi mogli da iskoriste svoja prava koje im režim u Prištini nije dozvolio, rekla je Simonović Bratić.

Sutra će ovde biti predsednik Skupštine Kosova i očekujem da ćete i njega pitati o kršenju izbornih prava građana Srbije, pa čak i Briselskog sporazuma, dodala je ona.

Simonović Bratić je ocenila da se ovde govori o neregularnostima na izborima, a OEBS još nije objavio svoj izveštaj.

Posmatrači PSSE su bili mali deo misije, ali sa ovom debatom se nije sačekalo do izveštaja OEBS jer postoje rokovi za lažnu državu Kosovo, naglasila je ona.

Poslanik PSSE iz Mađarske Žolt Nemet istakao je da je važno svima preneti poruku da se izbori smatraju legitimnim, a da različite političke interpretacije treba zaustaviti samo zato što su pobednici izbora sa druge strane spektra.

Poslanik socijalista iz Švajcarske Pjer-Alen Fridez ponovio problem stalnih vanrednih izbora u Srbiji, ukazujući da je jedini razlog za njih da se produži vlast vladajuće koalicije koja ima prednost, dok opoziciji treba vremena da se organizuje.

On je pomenuo i da, kao posmatrač, lično nije video nepravilnosti, ali su ga začudile gužve na pojedinim biračkim mestima koje su delovale kao način da obeshrabre građane da glasaju, dok je na drugim mestima glasanje išlo glatko.

Fridez je u svom izlaganju govorio i o protestima građana posle izbora zbog neregularnosti i pritisaka na medije.

Poslanica iz BiH Snježana Novaković Bursać odbacila je navode iz izveštaja koji govori o migraciji birača iz BiH na izborima u Srbiji.

Ona je istakla da je učešće građana sa dvojnim državljanstvom na izborima u Evropi i na Balkanu normalna stvar, ukazujući da je opozicija u Srbiji govorila o 40.000 birača iz BiH koji su glasali na decembarskim izborima.

Novaković Bursać je dodala da je broj birača na izborima u Beogradu veći za oko 13.000 u odnosu na izbore 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar