Foto: Ivan Dinić/Nova; Nova.rs

Stranke opozicije osudili su danas napad na političkog aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića. U svojim saopštenjima ističu da je u pitanju pokušaj ubistva ia nemra vlasti da zastraši sve one koji joj se usprotive.

Polomljena ruka, podlivi po glavi i telu Predraga Voštinića, člana Lokalnog fronta Kraljevo, direktna su posledica svega što ovaj režim radi i svega što ne radi, ne želeći da se bori protiv nasilja, ocenila je Stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde konferencija
Marinika Tepić, Dragan Đilas i Borko Stefanović, konferencija za novinare Stranka slobode i pravde Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U saopštenju se navodi da su „govor mržnje predstavnika vlasti usmeren protiv neistomišljenika, formiranje mafijaških grupa pod pokroviteljstvom države, promocija kriminalaca na televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju i medijima koje država finansira, prouzrokovali spiralu nasilja kojoj se ne vidi kraj“, a da je „novi dokaz za to divljački napad na Voštinića kome su nanesene teške telesne povrede“.

SSP navodi da zahteva od nadležnih da „pod hitno procesuiraju počinioce napada kao i da javnost obaveste o njihovim motivima“.

PROČITAJTE JOŠ....

„Ukoliko to ne urade onda je jasno da se radi o politički motivisanom napadu kojim su pokušali da zastraše ili eliminišu jos jednog borca za pristojnu Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Zajedno: Demonstracija namere vladjauće elite da zastraši i povredi svakoga

„Onaj ko je pokušao da ubije Peđu nije to učinio samo da bi ga ućutkao i sprečio u daljoj borbi za Srbiju bez nasilja, već je demonstrirao nameru vladajuće elite da zastraši i povredi svakog ko nije građanin pokorni. Organizovani napad sa dva vozila ne može biti ništa drugo do pokušaj ubistva“, ocenjuje se u saopštenju stranke Zajedno.

koalicija Moramo
Nebojša Zelenović i Biljana Stojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ su naveli da „inspiratoru svog nasilja i kreatoru mržnje u našoj zemlji“ poručuju da će napad na bilo koga od slobodoumnih građana, učvrstiti „borbu za normalan i civilizovan život“..

Lazović: Pokušaj ubistva ne sme da prođe nekažnjeno

Brutalni napad na aktivistu Lokalnog fronta, Predraga Voštinića, pokušaj je ubistva koji ne sme proći nekažnjeno. Zeleno-levi front zahteva da nadležni organi momentalno reaguju i da se pokrene krivični proces protiv odgovornih za napad. Pukom srećom ovaj napad na Predraga Voštinića nije imao tragičan kraj, ali ne smemo dozvoliti da se ovaj slučaj zataška ili prikaže kao saobraćajna nezgoda. Preko potrebna pravda podrazumeva krivično gonjenje odgovornih za pokušaj ubistva, naveo je u saopštenju narodni poslanik Radomir Lazović.

Radomir Lazović Foto: Milos Tesic/ATAImages

“Napad na Voštinića je napad na svakog slobodnog čoveka u Srbiji. Voštinić je mnogo puta bio na meti zbog svoje kritike vlasti, zbog toga što neće da ćuti i gleda kako Srbija srlja u propast, a ovako brutalan napad, pokušaj ubistva koji se na sreću nije završio na tragičan način je nešto preko čega se ne sme preći. Zahtevamo da počinioci budu procesuirani i najstrože kažnjeni“, izjavio je Lazović.

On ističe da su Predrag Voštinić i Lokalni front svetionici su borbe za solidarnu i pravednu Srbiju.

„Uvek su bili tu da pruže podršku svim ugnjetavanim i progonjenim građanima Kraljeva i drugih gradova u Srbiji. Svojim delovanjem pokazuju da naše društvo može bolje i da imamo znanja i volje da se odupremo režimskom ludilu i sluđivanju građana. Pozivamo sve građane Srbije da zajedno budemo front podrške Predragu Voštiniću i Lokalnom frontu. Ne dozvolimo da ovo krivično delo prođe nekažnjeno“, podvlači Lazović.

Narodna stranka: Saobraćajna nesreća izazvana namerno. To znači da je na Predraga Voštinića izvršen atentat

„Napad na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštanića je napad režima Aleksandra Vučića koji mora biti istražen do kraja, a krivci kažnjeni“, ističu iz Narodne stranke.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako se dodaje u saopštenju, očevici tvrde da je saobraćajna nesreća izazvana namerno.

„To znači da je na Predraga Voštinića izvršen atentat, samo nije izabran kamion sa peskom ili „kalašnjikov“, nego „škoda“ sa novosadskim registarskim tablicama. Da li će vozača, kada čujemo ko je bio za volanom, braniti advokat Vladimir Đukanović? Izgleda je sezona lova počela. Dopalo im se, a i delotvorna je i oprobana stvar eskadrona smrti – nema čoveka, nema problema. Funkcioniše“, zaključuje se u saopštenju.

DS: Podrška Voštiniću

Demokratska stranka uputila je danas podršku Voštiniću, navodeći da opis događaja ne ostavlja ni zrno sumnje se radi o ozbiljnom napadu.

„Da to nije bila nikakva slučajnost, već pokušaj ubistva, i u interesu je javnosti da nadležni organi već danas podele informacije sa medijima o događaju, a posebno da čujemo više o motivima napada. Važno je da ne bude sakriveno od očiju javnosti ko su napadači – ko je vozio i ko je sve bio u kolima – da li su to kriminalci, političko krilo organizovanog kriminala ili oni koji su pod uticajem propagande Pinka, Hepija, lista Alo i drugih režimskih medija, ali i ko su inspiratori napada na Voštinića,“ izjavila je portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar.

Alisa Kockar. Foto: RTS pritscreen

Portparolka demokrata poručuje da je danas važnije nego ikad da pokažemo solidarnost, da budemo uz Voštinića, i da se zajedno borimo protiv nasilja koje generiše aktuelni režim. Ne smemo da stanemo dok se ne izborimo za Srbiju u kojoj neistomišljenici mogu bezbedno i bez straha da žive i rade, a prvi i neophodni korak na tom putu svakako jeste promena vlasti.

BONUS VIDEO: Vladan Slavković iz Lokalnog fronta o napadu na Predraga Voštinića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare