Nakon što je Kosovska policija saopštila da je moguće da se uđe u Banjsku, pojavili su se prvi snimci iz ovog mesta i samog manastira. Na snimku se vidi razbijena kapija, ceo spoljašnji deo manastira, kao i prisustvo velikog broja pripadnika policije koji su naoružani. U pitanju je prvi snimak nakon oružanog sukoba u nedelju kada je stradao jedan pripadnik Kosovske policije, kao i troje Srba.

Posle četiri dana pripadnici Specijalnih jedinica kosovske policije dozvolili su ulazak u selo Banjska. Policajci su rekli da u selo može da se uđe, ali da se ne skreće sa puta, dok se na samom ulazu u selo nalazi još jedna patrola tzv. kosovskih specijalaca.

To se vidi i na snimku koji je dostupan na društvenim mrežama, a gde se vidi ceo prostor na kome su bili napadači. Vide se i ostaci sukoba u nedelju, poput razbijene kapije za koju su iz crkve saopštili da je razbijena u nedelju.

Policajci su rekli da u selo može da se uđe, ali da se ne skreće sa puta, dok se na samom ulazu u selo nalazi još jedna patrola tzv. kosovskih specijalaca.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je oslobodilo četvoricu osumnjičenih za slučaj u Banjskoj u Zvečanu, jer prema njihovim rečima nije bilo dovoljno dokaza za njihovu umešanost u slučaj.

Podsetimo, nakon vesti da se desila pucnjava u kojoj je ubijen policajac na Kosovu i da se dešava oružani sukob u blizini manastira Banjska, niko se od predstavnika vlasti nije obratio građanima. Između 10 i 11 sati stiglo je zvanično obaveštenje da će se u 14 sati obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će govoriti o kriznoj situaciju.

Ipak, ubrzo je stiglo novo saopštenje u kojem je najavljeno da će u toku popodnevnih časova obratiti predsednik Srbije, dok se ujedno otkazuje konferencija Petkovića. Nije objašnjeno zašto, samo je naznačeno da će predsednik „razobličiti sve laži Kurtija“.

Ni nakon dugo očekivane konferencije za medije predsednika Aleksandra Vučića građani nisu dobili odgovore na sve pitanja šta se desilo u Banjskoj. I sam Vučić je rekao da nije mogao ranije da se obrati građanima jer „nisu mogli da dobiju ranije informacije zbog magnovenja“ i naveo da su ceo dan imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, te da će sa donetim odlukama izaći pred narod u narednim danima.

U međuvremenu, ministar policije Kosova Dželjaj Svećlja objavio je snimak na kojem se navodno vidi Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojeg je rekao da je organizator terorističkog čina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar