Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazio je najdublje saučešće porodicama Srba i Albanaca koji su stradali u nedelju u Banjskoj na Kosovu. U zvaničnom saopštenju navode da sa žaljenjem konstatuju da mnogi iz Prištine i Beograda, sa različitih polova, pokušavaju da SPC predstave kao učesnicu događaja na Kosovu u nedelju. Osim toga, iz Sinoda kažu da se SPC uvek zalagala da se nesporauzmi na KiM rešavaju mirno i dijalogom.

„Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji. Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima“, navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Kako dalje navode u saopštenju, konstatuju sa žaljenjem da mnogi iz Prištine, ali i iz Beograda sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva pokušavaju da SPC predstave kao učesnika i vinovnika događaja na Kosovu.

Iz SPC poručuju da je cilj „tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska Crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije“.

„Stoga podsećamo na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je Srpska Pravoslavna Crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavetu“, piše u saopštenju SPC.

Dalje Sinod navodi da se SPC uvek zalagala da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom.

„Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe“, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare