Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Priča o otvaranju rudnika kalcita na Suvoj planini ponovo je aktuelna pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ovih dana izjavili da su na jugoistoku zemlje pronađene rezerve kalcita izuzetno visoke čistoće, preko 99 odsto.

Rezerve kalcita o kojima su Vučić i Đedović govorili stanovnicima opštine Gadžin Han kraj Niša poznate su, međutim, decenijama unazad, a poslednjih 30 godina, s vremena na vreme bi neko od opštinskih rukovodioca govorio o otvaranju rudnika tog minerala na Suvoj planini, u neposrednoj blizini sela Ćelija.

Nekadašnji predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević je još 2014. godine izjavio da je novac prepreka što rudnik kalcita na Suvoj planini još nije otvoren.

„Firma koja je dobila istražno pravo i koja radi dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog prava ne može čitav taj projekat da iznese sama i traži poslovnog partnera, odnosno suinvestitora. Za sada nisu još pronašli odgovarajuću firmu, ali nisu odustali od otvaranja rudnika“, rekao je Dorđević novinarima.

On je takođe rekao da su analize rađene u Rusiji, Kanadi i Americi, potvrdile kvalitet kalcita koji se nalazi ispod padina Suve planine.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Istraživanja su pokazala da se samo u jednoj „ žici“ kalcita u Suvoj planini u gadžinhanskom kraju nalaze rezerve vredne pola milijarde američkih dolara. U planu je otvaranje podzemnog rudnika, kako bi priroda bila sačuvana. Otvaranje rudnika kalcita na Suvoj planini „oživelo“ bi nekoliko sela u ovom kraju“, rekao je svojevremeno Đorđević.

Nakon Vučića i ministarke Đedović, oglasio se ovih dana i Vaso Antić, jedan od vlasnika „Belkal Hana“, firme koja je osnovana 2010. godine u Gadžinom Hanu, a čija je delatnost eksploatacija građevinskog i ukrasnog kamena, krečnjaka, gipsa i krede.

On je rekao da je na Suvoj planini u opštini Gadžin Han pronađeno nalazište kalcita, odnosno kalcijum-karbonata, kao mineralne sirovine čistoće i do 99,99 odsto, što je najveći procenat čistoće ovog minerala pronađen u svetu.

„Ovog minerala, inače, ima veoma mnogo u prirodi, ali nema u ovako velikoj žici, ovako čistog i bez primesa kadmijuma, olova, žive, magnezijuma. Mi imamo čistoću i do 99,99 odsto, a prosečna je 99,63. U svetu postoji svega pet rudnika s približnom čistoćom kao ovaj naš, a ova žica je jedna od najvećih u svetu. Takođe, svi rudnici ovog minerala u Srbiji su površinski i nemaju tu čistoću, a ovaj je podzemni“, izjavio je Antić.

Prema njegovim rečima, od kalcita tako velike čistoće se može napraviti kalcijum, metal koji se koristi za baterije, za nuklearne elektrane, i jedino kalcit ove čistoće može da se primeni u medicini, kozmetologiji i prehrambenoj industriji.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Kada pokrenemo proizvodnju baterija, to bi Srbiju, moglo da pretvori u jednu od vodećih zemlja u svetu, kao što je nafta Saudijsku Arabiju“, kazao je Antić.

O korišćenju kalcijum-karbonata za proizvodnju baterija govorila je i ministarka Đedović.

„Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijum-karbonata za proizvodnju baterija budućnosti, koje bi mogle da zamene litijumske baterije. Bitno je napomenuti i da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum-karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti“, poručila je Đedović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Izjava vlasnika firme „Belkal Han“ Vase Antića i ministarke Đedović naišle su na negativne rekacije javnosti. Stanovnici sa juga Srbije u objavama na društvenim mrežama ističu da ljudi moraju već sada da se organizuju i spreče uništavanje netaknute prirode na obroncima Suve planine. Pojedini građani upozoravaju da se u tom delu planine nalazi glavna „žica“ vode koja izvire u selu Studena, jednog od izvorišta sa kojeg se Niš snabdeva pijaćom vodom i da bi otvaranje rudnika značilo gubitak vode za stanovnike tog grada.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta se javio sa blokada na Rupskoj reci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare