Foto:Shutterstock/MUP/BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Vlada Velike Bratnije uvela je sankcije kontroverznim biznismenima povezanim sa Srpskom naprednom strankom, Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću.

Odluka o sankcijama objavljena je na zvaničnom sajtu Vlade Velike Britanije.

U obrazloženju odluke, navodi se da je Slobodan Tešić, trgovac oružjem iz Srbije, optužen za podmićivanje državnog tužioca iz druge zemlje.

Za Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste i čoveka kog predstavnici Srpske napredne stranke predstavljaju “kao zaštitnika Srba na Kosovu”, Britanci navode da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore.

Pročitajte još...

Za Zvonka Veselinovića, biznismena iz građevinske industrije s Kosova, Britanci navode da koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Ministar Džejms Kleverli najavio je novi talas sankcija koje su usmerene na „korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, kao i na počinioce seksualnog nasilja u sukobu“.

„Ovaj talas sankcija, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Paket sankcija uključuje pojedince uključene u „širok spektar kriminalnih aktivnosti – uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zverstva“.

„Ove sankcije pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da brani slobodna društva i ljudska prava svih, svuda“, dodaje se u saopštenju.

„Naša je dužnost da promovišemo slobodna i otvorena društva širom sveta. Danas naše sankcije idu dalje u otkrivanju odgovornosti onih koji stoje iza gnusnih kršenja naših najosnovnijih prava. Posvećeni smo upotrebi svake poluge koja nam je na raspolaganju da obezbedimo budućnost slobode nad strahom“, saopštio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Kako se ističe, na listi sankcija Ujedinjenog Kraljevstva nalaze se 30 političkih ličnosti, prekršilaca ljudskih prava i počinilaca seksualnog nasilja u vezi sa sukobima širom sveta.

„Korumpirani akteri imaju korozivni efekat na zajednice oko sebe – podrivaJU demokratiju i uskraćuju zemljama vitalne resurse radi sopstvene dobiti. Кao rezultat toga, preko 2 odsto globalnog BDP-a gubi se zbog korupcije svake godine“, navodi se, između ostalog, u zvaničnom obrazloženju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare