Vjosa Osmani
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da u francusko-nemačkom planu postoji mnogo toga što treba razjasniti, i ponovila da ZSO može da bude formirana kao nevladina organizacija, prenosi Kljan Kosova.

„Želim da budem veoma iskrena prema građanima Kosova kako ne bih stvarala neka velika očekivanja u vezi sa tim dokumentom.Od početka smo taj dokument nazivali dobrom osnovom za razgovore, ali nikada nismo rekli da dokument kao takav bez ikakvih izmena može biti prihvatljiv za Kosovo, jer ima mnogo stvari koje treba razjasniti, na šta su tačno mislili autori, jer se mogu tumačiti na različite načine, rekla je Osmani.

Osmani je, između ostalog, izjavila da barikade ne severu nikada nisu bile opasnije i dodala da je procena bezbednosnih institucija da njihovo uklanjanje može dovesti do žrtava.

„Nije Kosovo to koje je u bilo kom trenutku uskratilo prava, već su barikade na čelu sa Vučićem dovele do ovakvih situacija jer mi nismo postavili te barikade. Ako su i dalje tu, to nije zato što nije bilo spremnosti Kosovske policije da ih ukloni, već zato što je zajednička procena i kosovskih i međunarodnih bezbednosnih institucija da trenutno uklanjanje može dovesti do mnogih žrtava“, rekla je Osmani, a prenosi Kosovo Onlajn.

Ona je ponovila da se opštine sa srpskom većinom mogu udružiti u nevladinu organizaciju.

„Za ZSO postoji član u tom dokumentu iz 2015. godine koji nalaže da se prođe kroz Ustavni sud i to je svojevrsni preduslov za njegovo samosprovođenje. Dakle, poštujući odluku Ustava, poštujemo i sam sporazum. ZSO je, kao što znate, predviđeno kao mogućnost i u sadašnjim zakonima Republike Kosovo, čak i bez njihove promene. Oni predviđaju da se opštine mogu međusobno udružiti u obliku nevladinih organizacija gde onda lobiraju za više prava na centralnom nivou“, kazala je ona.

***

BONUS VIDEO – Zelenović o povratku srpske vojske i policije na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare