Foto: TANJUG/ STR/ bg, Printscreen/TvPink

Srbi sa severa Kosova doneli su odluku da povuku barikade koje su postavili pre 19 dana u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti Dejana Pantića i neosnivanja Zajednice srpskih opština, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u kasarni "Stefan Nemanja" u Raškoj.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Srbima sa severa Kosova rekao da će uklanjanje barikada početi sutra od jutarnjih časova.

„To znači da će od sutra u prepodnevnim satima početi uklanjanje barikada, to nije jednostavno i to ne može za dva sata da bude gotovo, da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali nepoverenje nije uklonjeno“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je istakao da je presudilo to što su dobili garancije od SAD i Evropske unije.

„Dobili smo papire koji u formalno pravnom smislu nama nešto znače… Dali smo svima te papire, da pronađu jednu lošu stvar, nema te loše stvari“, rekao je Vučić.

Šta su zahtevi Srba sa barikada?

Vučić je na konferenciji pročitao i zaključke Srba sa barikada u kojima se, između ostalog, kaže da oni nemaju i ne mogu imati nikakvu veru u Aljbina Kurtija, te da od njega kao predsednika države traže jasnu podršku i garancije.

„Rekli su mi da ne žele da idu protiv svoje države. Ja sam ih molio, oni su mi uručili ovo što su na barikadama sastavljali“, kazao je predsednik Srbije.

Foto: Printscreen/TvPink

Vučić je pročitao zaključke Srba u kojima se navodi da ako se nastave hapšenja Srba sa Kosova, da će onda u tom slučaju „postaviti barikade koje nikada neće biti sklonjene“, te će time, kako je preneo Vučić, „Srbi zatvoriti sever Kosova zauvek za kosovske institucije“.

Vučić je naveo da će Srbi u tom slučaju imati podršku svoje države, ali i njega lično.

Srbi sa barikada su od Vučića zatražili i jasnu potvrdu da nikada neće biti priznanja Kosova u bilo kojoj formi.

„Ja razumem kolika je ovo obaveza i za našu državu i za mene. Mi nemamo kud, nama ostaje da verujemo ovim ljudima da će poštovati ovo što su rekli“, rekao je Vučić i nastavio:

„Ako se to ne desi, sve što mogu da vam kažem kakvu god odluku da donesete, vaša država će biti uz vas i lično ću biti uz vas. Što se mene tiče, ako krenu da hapse Srbe zbog barikada, imaćete podršku i Srbije i mene.“

„Razgovori su bili teški“

Vučić je od Srba sa Kosova tražio da poštuju ono što ih je zamolio i da bismo mogli da pokrenemo razgovor o miru i poverenju.

Predsednik Srbije je večerašnje razgovore sa Srbima sa barikada ocenio kao „teške“.

Foto: Printscreen/TvPink

„Imao sam mnogo teških trenutaka o kojima bih knjige mogao da napišem. Najteže je kada imate teške razgovore sa ljudima za koje znate da vole svoju zemlju. Imali smo razgovor koji nije lak“, rekao je Vučić.

On je za barikade na severu Kosova rekao da do sada nikada nismo „imali organizovaniji otpor“.

„Formiranje ZSO je uslov za povratak u institucije“

Vučić je na pitanje da li ovo znači i povratak Srba u kosovske institucije naveo da je ovde reč o barikadama i da to nema nikakve veze sa njihovim povratkom u institucije.

On je istakao da je uslov za povratak u institucije formiranje Zajednice srpskih opština.

Podsetimo, Vučić je ranije večeras u Rašku stigao helikopterom na zahtev Srba sa Kosova koji su tražili dodatno vreme da razgovaraju sa Srbima na barikadama.

Inače, Srbi su držali pod blokadom nekoliko važnih magistralnih saobraćajnica.

Rudare blokada Foto: Nova.rs

Dejan Pantić, koji je uhapšen 10. decembra pod optužbom za napad na policiju i navodne „terorističke akte“, danas je pušten u kućni pritvor. Pre Pantića, uhapšen je Miljan Adžić, a potom i Slađan Trajković. Oni su među 600 bivših pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti koji su službu napustili početkom novembra.

Svi su optuženi za navodne „terorističke akte“, a Pantićevo hapšenje bio je direktan povod za početak protesta Srba i postavljanje barikada.

U međuvremenu, predsednik Vučić objavio je da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije, i da je poslat zahtev Kforu/NATO za povratak hiljadu srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.

BONUS VIDEO – O raspletu aktuelne krize Tanja Lazarević – KoSSev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare