Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Biljana Stojković, koopredsednica stranke Zajedno, ocenila je večeras u obraćanju okupljenima na protestu "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu da "mafijaški sistem neće opstati još dugo".

„Ovde sam zbog Šodroša, GUP-a i nasilnih lokalnih naprednjaka i njihovih kriminalnih bandi. Narodna mudrost kaže ako želiš da držiš ljude u okovima, prvo moraš da ih ubedis da je njihova sudbina da budu okovani. I to Vučić nama radi već deset godina, da je ovaj svinjac koji je napravio naše prirodno stanište, to je način na koji nas je pokorio. Zato je neophodno da nam zaista poverujete da ste slobodni ljudi da mislite i radite ono što je ispravno. On je mali, a mi smo veliki“, rekla je Stojković.

„Poručujemo Vučiću da on sa vlasti ide u zatvor. Ovaj mafijaški sistem neće opstati još dugo. On je na kolenima od 3. maja. Ima nas koji znamo da je Vučić lažov, kriminalac i kukavica. Novi Sad je pravo mesto da se pošalje ovakva poruka, jer je Novi Sad slobodarski, antifašistički grad“, dodala je ona.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije poručio je okupljenima da se u Srbiji danas „veličaju kriminalci, a proganjaju policajci“.

„Danas lečimo decu SMS porukama, ali imamo za stadione, hranimo ljude parizerima, uvozimo paradajz, mleko, krompir, seku šume, prodaju rude, a struja nikada skuplja. Danas strepimo šta ćemo sutra. Pogrešili smo jer smo dozvoli da nas vode najgori, da nas vodi mafija i kriminalci, jer nas vodi kriminalac. Srbiju vode razbojnici kao Milan Radoičić, ne znamo da li smo u 1999. ili 2023. Preti nam se sankcijama, ukidanjem fondova…“, rekao je Aleksić na protestu Novom Sadu.

„Svi smo pogrešili, ali hajde da se dogovorimo i odradimo ovaj posao zajedno, da ne trpimo više zulum. Da se borimo za Srbiju u kojoj će se živeti od svog rada i nagrađivati najbolji, a hapsiti kriminalci i korumpirana elita. Srbija više nema vremena za čekanje, ona je naša zemlja i treba da pokažemo slogu, hrabrost i volju“, rekao je Aleksić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka se obraio okupljenima.

„Ana Brnabić sa Goran Vesićem gradi stakleni vidikovac na Kablaru. Nema mira i stabilnosti dok naši aktivisi trunu po kazamatima, dok tvoj kum gura reke u cevi, dok dete ne može da nam ide u vrtić. Dolazi vreme naplate računa. Odgovaraćete za svaki zločin koji ste počinili i da odete u istoriju da vas više ne vidimo“, rekao je Ćuta.

Poslanica Zeleno – levi Ne davimo Beograd Biljana Đorđević istakla je u svom obraćanju da oni već pet meseci traže odgovornost.

„Pet meseci tražimo neku sistemsku odgovornost, ali tražimo i odgovornost Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića. Oni tvrde da sistem nije zakazao, ali sistem nije za nas. Ostali smo sami“, rekla je ona.

Dr Vladimir Vrsajkov iz Stranke slobode i pravde istakao je da su se večeras ovde okupili „posle ogromnih tragedija koje više ne možemo ni da izbrojimo“.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

„Nasilje se ogolilo do temelja, jer je ono osnovni temelj vlasti SNS. Nasilje su i zagađene reke, plate prosvetara, kapilarni glasovi i stranačka knjižica za posao. U današnjoj SNS Srbiji je svaka razlika u mišljenju postala okidač za nasilje. A i kako bi bilo drugačije kada nam sa televizijskih ekrana stalno poručuju da je to normalno i da je razlika mišljena kažnjiva. Ovo nasilje odgovara samo partiji i bratiji“, rekao je on.

Ana Oreg, predsednica Pokrajinskog odbora PSG, ocenila je da je tragičan događaj u „Ribnikaru“ pokazao da u Srbiji „više nijedno mesto nije sigurno za sakriti se“.

„A i kako se sakriti od izvršitelja, od loše politike, od toga što nam decu ne primaju u vrtić… Novi Sad je postao sinonim za korupciju, bezakonje i podsticanje nacionalne mržnje. Nije da ne valjamo mi, mi zaslužujemo bolji Novi Sad, Vojvodinu i bolju Srbiju. Hoćemo odgovorne političare i normalan život u Srbiji. Sloboda se osvaja“, poručila je Oreg.

Nebojša Novaković, poslanik Demokratske stranke, istakao je večeras da „nasilje neće stati sve dok je SNS na čelu Srbije“.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

„U Srbiji dete je ponovo ubilo dete, a nasilje ima svog predsednika, ministre, sudije i tužioce… Ne želim da se više žalimo, statiramo, želim da se razumemo da nasilje neće stati sve dok je SNS na čelu Srbije. Moram da pitam kako učimo našu decu da budu bezbedna, da pređu pešački i šta ako opet neki sin nekog bogatog i bahatog oca pomisli da za njega taj semafor ne važi? Šta sa decom koja stave kačket da bi ličili na Belivuka, a u glavi imaju sliku predsednika koji veliča nasilje na stadionu? Koliko puta smo videli spuštene zastave samo ove godine“, upitao je on.

„Imaćemo izbore na kojima se jedan čovek obraća 300 puta, u kojima se nekoliko meseci pre izbora menja izborni zakon u Vojvodini. Dajte nam i Orbana i Milorada Dodika da se pitaju o Vojvodini, ako može Vučić da bude nosilac izborne liste u Vojvodini, kojoj ni ime ne mogu da izgovore“, rekao je Novaković.

Na kraju večerašnjeg protesta priređena je bakljada.

***

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare