Foto:Tanjug/Miloš Milivojević

Upravni sud je poništio odluku beogradskog Univerziteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i tako ponovo vratio loptu u dvorište Senata. Važno je istaći, da se odluka Upravnog suda odnosi isključivo na proceduru, a ne na utvrđivanje da li je doktorat ministra finansija plagijat ili ne. Sada je na Senatu Univerziteta da odluči da li ostaje pri svojoj odluci da je ministar Mali falsifikator. Sagovornici novina “Nova”, članovi akademske zajednice, nadaju se da će uprava Univerziteta u Beogradu ostati čvrsta u svojoj odluci. U suprotnom, najavljuju proteste i blokade u odbranu časti akademske zajednice.

Kako se navodi u odgovoru Upravnog suda na pitanja Nove, 2. marta 2023. godine doneta je presuda kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, te se predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U presudi se navodi da se poništava odluka o poništavanju diplome i da se predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje i da se Senat obavezuje da tužiocu nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 17.870 dinara.

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 22. decembra 2021. godine odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

To je bio drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak.

Mali je i tada najavio da će zatražiti ponovo da se pokrene postupak, na osnovu čega je Upravni sud i zasedao i doneo odluku da mu se vrati doktorat.

Jedan od najvećih intelektualnih lopovluka

Komentarišući novu odluku Upravnog suda, akademik Dušan Teodorović koji je bio jedan od onih koji su tražili da se doktorat Siniše Malog proglasi za falsifikat i poništi, za novine “Nova” kaže da ova odluka Upravnog suda zapravo ne znači ništa.

Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“U blaćenju i proganjanju ljudi koji su osporavali doktorat učestvovali su skupštinski poslanici SNS-a, režimske televizije i tabloidi. Sada se uključio i Upravni sud. Za sve čestite, ljude zaposlene na fakultetima i institutima, doktorat Siniše Malog ostaje jedan od većih intelektualnih lopovluka. Upravni sud je samo demonstrirao sopstveni kukavičluk i želju da se dodvori autokratskom Vučićevom režimu. Ova odluka Upravnog suda, u suštini, ne znači ništa, s obzirom da ne mogu da zamislim ni sadašnjeg ni bilo kog budućeg rektora koji bi bio spreman i imao hrabrosti da stavi rektorski lanac i da u svečanoj sali Univerziteta u Beogradu proglasi Sinišu Malog za doktora nauka”, kaže Teodorović.

On smatra i da se ovim profesori razapinju na stub srama.

“Siniša Mali je plagijator i čak nije ni sofisticirani plagijator. Njegov očigledni plagijat može da utvrdi svaki građanin Srbije koji ima završenu srednju školu. Gospodin Mali nije nikada smeo javno da demantuje da je prepisivao od Stifanosa Hailemariama i srpskih autora Begovića, Živkovića i Mijatovića. Od 2014. godine, kada je naš kolega iz Nemačke Raša Karapandža prvi obelodanio plagijat, pa sve do danas, traju pokušaji da se dokaže navodna nevinost Siniše Malog i da se istovremeno profesori koji su ukazivali na plagijat razapnu na stub srama. Pored Siniše Malog, aktivnu ulogu u svemu ovome igra i Dragan Đuričin, jedan od onih koji su svojim potpisom odobrili “doktorat”, kaže akademik Teodorović.

Višestruko opasna odluka

Predsednik Demokratske stranke i saradnik Instituta društvenih nauka Zoran Lutovac smatra da je ova odluka višestruko opasna, jer pokazuje da ima nedodirljivih, da postoji uticaj politike na sudstvo i da je narušena autonomija Univerziteta.

Zoran Lutovac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Siniša Mali je nedodirljiv i u parlamentu jer je zaustavljen proces interpelacije koji je pokrenulo 55 poslanika protiv njega. Sud mu sada dodeljuje doktorat koji mu je oduzeo Univerzitet, što ponižava Univerzitet, a uz to on još i politički napreduje. Sve su to loše poruke koje nagrizaju ostatke normalnosti u državi i društvu”, navodi on za naš list.

Da je reč o još jednoj zloupotrebi pravosuđa i institucija i svojevrsnim nasiljem nad Univerzitetom smatra i poslanik zeleno-leve koalicije Ne davimo Beograd i profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević.

Đorđe Pavićević, FPN. SUVERENISTI. Radulović, Stamatović, dr Stojković – kolika je snaga Suverenista, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Đorđe Pavićević Foto: Nova S

“Sve se čini da bi se Beogradski univerzitet prinudio da Siniši Malom dodeli zvanje i diplomu. To čini osoba koja je istovremeno ministar finansija koji odlučuje o finansiranju institucija. Ipak, činjenica da je sud utvrdio da su napravljeni neki proceduralni propusti neće izbrisati činjenicu da se radi o notornom plagijatu, intelektualnom beščašću koje može utvrditi svako dovoljno pismen da uporedi tekstove. Ovo je još jedna bahatost vlasti koja hoće da uruši i ono malo institucija koje su čuvale malo dostojanstva, kakav je Beogradski univerzitet”, kaže Pavićević za Novu.

Branićemo čast akademske zajednice

Sličnog je stava i kopredsednica Zajedno i profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković.

Biljana Stojković
Biljana Stojković Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

“Odluka Upravnog suda nam nanovo iscrtava dve osnovne činjenice. Prva je da se naše pravosuđe nalazi na kolenima pred autokratskom vlašću, tj. da kod nas ne postoji Ustavom garantovana nezavisnost sudstva, kao jedne od grana vlasti. Druga činjenica jeste da režim još uvek nije zadovoljan ulogom univerziteta u trenutnom stanju svoje vlasti. Iako veoma oslabljen, univerzitet se još uvek, makar noktima, drži za svoju autonomiju. Ovakve presude su način da se ponovo puca u nezavisnost univerziteta i da se njegov autoritet što intenzivnije gazi”, kaže Stojković za naš list i zaključuje:

“Iskreno se nadam, tačnije očekujem, da će uprava UB ostati čvrsta u odluci da doktorat Malog jeste plagijat. U suprotnom, ima nas profesora i studenata koji će ponovo pokrenuti proteste, blokade u odbranu časti akademske zajednice”.

BONUS VIDEO: Siniša Mali optužio opoziciju da ih neko plaća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare