Niš, skupština grada Niša
Dagana Sotirovski Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Odbornici opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ demonstrativno su danas napustili zasedanje Skupštine grada Niša u vreme kada je gradonačelnica tog grada Dragana Sotirovski izveštavala o radu Gradskog veća i svom radu u 2021. godini.

Četvoro opozicionih odbornika vratili su se u skupštinsku salu u vreme kada je trebalo da se glasa o izveštaju gradonačelnice i glasali protiv tog dokumenta.

Odbornik grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković rekao je da su se na taj korak odlučili jer su izveštaj gradonačelnice dobili samo 12 minuta pre početka skupštinskog zasedanja.

„Mejl sa izveštajem dostavljen nam je u 8.48 časova, a sednica je počela u devet časova. Glasali smo protiv jer su rezultati očajni, rezultati su nula. To je verovatno i bio razlog zbog čega smo mi dobili materijal u’minut do 12’“, istakao je Stanković.

On je kazao da je rebalans bužeta koji je usvojen na današnjoj sednici pokazao da je grad Niš u očajnom stanju, da je sve manje radnih mesta, da su porezi sve veći i da vlast nema viziju na koji način grad treba da funkcioniše.

Niš, skupština grada Niša
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Odbornik iste odborničke grupe Branislav Jovanović rekao je da na jučerašnjem sastanku šefova odborničkih grupa nije bilo najave da će odbornicima biti dostavljen izveštaj gradonačelnice i da će dnevni red biti proširen tom tačkom.

Jovanović je kazao da u izveštaju nema ni reči o kreditnom zaduženju grada i gradskih preduzeća, a zaduženje je, kako je kazao, nikad veće.

„Parking servis duguje 65 miliona dinara, Tržnica 36 miliona, vodovod 305 miliona, Gradska stambena agencija 200 miliona, Niš-stan 15 miliona, Medijana 256 miliona, a Toplana 529 miliona. Sva javna preduzeća u gradu duguju oko 1,4 milijarde dinara, a grad duguje 840 miliona, odnosno njihov ukupan dug je 2,2 milijarde. Sa otplaćenim dugom Gorice od 700 miliona dinara, dugovi su oko tri milijarde, a to je više od svih investicija u gradu“, izjavio je Jovanović.

Niš, skupština grada Niša
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je to što su odbornici opozicije napustili skupštinsku salu prokomentarisala njihovm željom da ne čuju to što u izveštaju piše.

„Više ih je bolelo to što piše u izveštaju i ti rezultati. Na žalost, posledice mnogih stvari koje mi sada radimo i koje trpe građani, dolaze upravo iz perioda kada su oni bili na vlasti. Ja sam danas opoziciji pokazala da smo samo za tužbe za ulice izgrađene bez dozvole od 2012. godine do sada platili 550 miliona dinara. Izgubili smo na taj način oko 12 vrtića i to zato jer je neko verovatno sakupljao političke poene i gradio ulice bez dozvole i ičije saglasnosti“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, podaci državnog revizora govore da je je grad bio zadužen za eksproprijaciju zemljišta pre 2012. godine za oko pet milijardi dinara.

Kako je kazala, u minuloj godini „najponosnija“ je na tim ljudi koji je okružuje i koji je proteklih 16 meseci vrlo vredno radio.

„Ono što je delom obeležilo naš rad je reforma Gradske uprave. Od jedne glomazne uprave napravili smo šest manji i postigli bolje rezultate. Nisu još dovoljno dobri da bi građani bili zadovoljni. Neophodna je transparentnost, otvorenost i bolja tehnika. Naredne godine otvorićemo jedinstveno uupravno mesto gde će građani na jednom mestu moći da dobiju sve što im je od dokumenata potrebno“, kazala je Sotirovski.

Izjavila je da će gad Niš u narednoj godini nastaviti gradnju već započetih vrtića i crkve, izgradnju vodovodne i kanalizacine mreže, ali da će svakako narednu godinu obeležiti izgradnja akva-parka u Niškoj Banji.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić rekao je da novinari sami treba da procene da li izlazak odobrnika opozicije iz skupštinske sale za vreme dok je gradonačelnica podnosila izveštaj poštovanje ili nepoštovanje dostojanstva Skupštine i ostalih odobrnika.

„Izlazak odobrnika je njihovo viđenje samog rada Skupštine. Tačka koja je izazvala njihovo negodovanje jeste dostavljena po hitnom postupku, drugačije ne bi mogla ni da uđe u dnevni red skupštine jer je dostavljena u to vreme koje su odbornici naveli. Minut, dva nakon dostavljanja Skupštini prosledio sam je odbornicima“, rekao je Džunić.

On je kazao da je po poslovniku moguće da se u dnevni red po hitnom postupku uvrste pojedine tačke dnevnog reda.

U proteklih godinu dana nije prihvaćen ni jedan predlog opozicionih odbornika za proširenje dnevnog reda.

Predsednik niške Skupštine Boban Džunić (SNS) je za neprihvatanje predloga opozicionih odbornika navodio najrazličitije proceduralne razloge poput onih da je predlogu za proširenje dnevnom reda unet pogrešan datum, da je predlog upućen nepostojećoj službi i slično.

BONUS VIDEO Zašto Vučić posmatra Niš sa fasade hotela?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar