Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Do 15.00 časova se očekuje povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije iz opštinske zgrade, potvrdio je član Privremenog organa opštine Zvečan, Dragan Nedeljković. Naglašava da je ovo rezultat sinoćnih pregovora sa komandantom KFOR-a, koji im je, kaže, dao ove garancije, međutim on još uvek nema informacije da li je ovo i ispunjeno.

U međuvremenu, agencija Tanjug je prenela da su dvojica Srba koji su privedeni tokom jučerašnjih sukoba sa tzv. kosovskom policijom i KFOR-om u Zvečanu, pušteni na slobodu, a dvojici je odredjeno zadržavanje od 48 sati, rekao je advokat Dejan Vasić za Tanjug.

Više desetina građana i oko 25 pripadnika KFOR-a povređeno je juče u sukobima koji su se kasno popodne dogodili ispred zgrade opštine Zvečan, kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Kosovska policija sinoć je iznela dugačku listu onog što je spočitala demonstrantima. Optužila ih je za „provociranje situacije“, napad na policiju i KFOR, ispisivanje provokativnih srpskih i ruskih simbola na policijska i KFOR-ova vozila, oštećenje guma i uopšte vozila, dok je jedno vozilo izgorelo, kao i za puštanje uzbunjujućih sirena.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovska policija u sinoćnjem saopštenju tvrdi da je uhapšeno pet osoba u vezi sa napadom na KFOR i samu policiju, potvrđujući da su bacani molotovljevi kokteli, eksplozivne naprave i da se pucalo.

Srpski predsednik sa druge strane, tvrdi da je KP uhapsila četiri osobe i to Srbe – N. E, R. P, S. V, D. O.

PROČITAJTE JOŠ

Da su uhapšene četiri osobe, kazao je danas i član Privremenog organa opštine Zvečan, Dragan Nedeljković.

On navodi da su sinoć trajali pregovori između predstavnika Srpske liste i komandanta KFOR-a, koji je, kako navodi Nedeljković, ponovo došao u Zvečan, te im je, prema njegovim rečima, potvrdio da će ove osobe biti puštene.

„Oko 21:30 došao je komandant KFOR-a i rekao nam je sinoć da će ova četvorica koji su privedeni juče biti oslobođena, ali da se čekaju papiri da stignu iz Prištine“, kazao je danas Nedeljković medijima ispred opštinske zgrade u Zvečanu.

Foto: REUTERS/Laura Hasani

On, međutim i dalje ne zna da li su ove osobe još uvek puštene.

„Mi smo ostali do 22.30 časova i ja sam posle otišao, ja ne znam da li su oni pušteni ili nisu jer kažu da idu na proveru, takve imam informacije“, kaže on.

Nedeljković ujedno tvrdi da im je komandant KFOR-a saopštio i da će danas do 15.00 časova, specijalne jedinice Kosovske policije da se povuku iz zgrade opštine.

„Saopštio nam je i to da će specijalne jedinice koje su u opštini u toku noći, da se povuče 50 odsto, a danas do 15.00 časova, da svi pripadnici specijalnih jedinica treba da se povuku“, tvrdi Nedeljković.

Oni su danas došli ispred opštine, kaže, da vide da li će se ove garancije komandanta KFOR-a ispuniti.

„Mi smo ovde danas došli na posao i čekamo da vidimo da se to i ostvari, kako bi smo mi mogli da uđemo u svoju opštinu na svoja radna mesta i mi čekamo da se ispuni to obećanje“, kaže on.

Sa druge strane, kazao je da i dalje nema informacije da li su specijalne jedinice Kosovske policije napustile zgradu, te da će, naglašava, čekati do 15.00 časova.

„Nismo pratili, tako da mi računamo ako je dogovor i ako nam je on dao to obećanje, da će to i da bude, mi čekamo 15.00 časova da oni svi odu“, kazao je Nedeljković.

BONUS VIDEO: Srbi u Zvečanu napali Kosovsku policiju ispred Opštine Zvečan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar