Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ako vlast ponudi samo kozmetičke promene izbornih uslova, za svoja prava moramo se izboriti na ulici. Ali to više ne sme biti mnogo različitih protesta širom Srbije već opšta građanska neposlušnost i jedan veliki jedinstveni protest u Beogradu sa koga se nećemo razilaziti do ispunjenja naših zahteva“, ističe u razgovoru za portal N1 predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Sagovornik portala N1 podseća da je dogovor na oba koloseka dijaloga bio da sve mora biti završeno šest meseci pre sledećih izbora, što je, kako kaže, dovoljan period ako sloboda medija startuje odmah nakon potpisivanja sporazuma između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova.

„Ako toga nema, uveren sam da bojkot više nije rešenje jer je previše pasivno sredstvo za borbu, zato se za slobodne i poštene izbore moramo boriti na ulici. Ne smemo više nikada dozvoliti održavanje nedemokratskih izbora u Srbiji. Niko nam neće pokloniti slobodu, pravdu i demokratiju, već se za njih moramo izboriti sami“, poručuje Obradović.

Odgovarajući na pitanje kojim opozicionim strankama i pokretima je predložena Platforma o saradnji unutar opozicije, lider Dveri kaže da se ona odnosi na sve u opoziciji koji su spremni da potpišu njenu prvu tačku – da se javno obavežu da posle izbora nema saradnje sa aktuelnom vlašću.

Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Smatramo da je to pravi test na osnovu koga možemo znati ko je prava opozicija. Ova naša platforma je prvi konkretan dokument koji definiše kako može doći do sveukupne predizborne saradnje u opoziciji, što podrazumeva međusobno nenapadanje, zajednički poziv da se glasa protiv vlasti, zajedničku kampanju za povećanje izlaznosti i borbu protiv svih vidova izborne krađe. I, što je najvažnije, ovaj model saradnje može se primeniti i ako opozicija na izbore izlazi sa jednom zajedničkom izbornom listom, kao i ako izlazi u više opozicionih kolona. Šta je bolje od ove dve opcije izlaska na izbore treba da nam kažu građani kroz istraživanje javnog mnjenja“, podvlači lider Dveri.

Na pitanje da li je „na stolu“ i opcija da opozicione stranke izađu na predsedničke izbore s jednim kandidatom, a da na parlamentarnim i lokalnim izborima u Beogradu opozicija nastupi u više kolona, čak i u drugačijem sastavu na različitim nivoima izbora, Obradović kaže:

„Sve je na stolu.“

N1: Izjavili ste da „Vučića na izborima može da pobedi samo neko ko je deklarisani patriota“. Da li biste prihvatili da zajednički kandidat opozicije bude neko s kim ne delite ideološka uverenja?

Obradović: Nije problem da zajednički kandidat bude neko sa kim ne delimo sva politička uverenja, ali za nas to svakako ne može biti neko ko, primera radi, priznaje lažnu državu Kosovo. Veoma je važno da taj kandidat ima jasne patriotske stavove jer samo kao takav može da pobedi Vučića. Ne znam da li to shvataju kolege u opoziciji. Podsetiću ih na primer Zorana Đinđića koji je znao da ne može biti protivkandidat Miloševiću već to mora biti Koštunica. Isti slučaj je i danas sa Vučićem, ali je pitanje da li kolege iz opozicije shvataju ono što je Đinđić odlično razumeo.

N1: Na čemu gajite optimizam da se opozicione stranke i pokreti mogu ujediniti oko platforme Dveri?

Obradović: U javnosti se u poslednje vreme pojavilo novo očekivanje da se opozicija ujedini u borbi za smenu vladajućeg režima i mi iz Dveri smo na to odgovorili konkretnim predlogom kako da do tog jedinstva dođe. Ovoga puta ne bismo smeli da pogrešimo i definitivno izneverimo opozicione birače. Opet ponavljam: saradnja može i mora da se uspostavi bez obzira u koliko opozicionih kolona budemo išli na izbore. Ali to više nije do Srpskog pokreta Dveri, mi smo pružili ruku svima u opoziciji.

Spremni smo na saradnju, ali možemo i sami na izbore

Lider Dveri ne isključuje ni samostalan nastup na izborima ukoliko ostale opozicione stranke ne prihvate dogovor.

„Mi smo uradili što je do nas – odazvali smo se na poziv građana za ujedinjenje opozicionih političkih snaga, pokazali spremnost na saradnju i dali konkretne predloge kako da to i ostvarimo. Sada su drugi na potezu. Ne bih voleo da bilo ko pokušava da napravi monopol u opoziciji da je samo on opozicija i da niko drugi ne postoji. To je pokušao Vuk Drašković 2000, pa je nestao sa političke scene. Nadam se da smo izvukli tu pouku. Dveri ne pripadaju ni bivšem ni sadašnjem režimu, nikome ništa ne duguju, idu svojim putem, spremne na saradnju sa drugima u opoziciji, ali i na to da idu samostalno do kraja kao gotovo jedina politička opcija iz opozicije koja do sada nije bila na vlasti“, napominje Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare