Foto: N1

I u ovom vanrednom izbornom ciklusu vladajući mogu da se podiče rekordima. Hvala se naprednjaci - praktično preko noći su prikupili sto hiljada potpisa podrške i prvi prijavili izbornu listu.

Njihov doskorašnji partner, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije potpise je predala druga, duplo više od potrebnih 10.000, piše N1.

Proevropska opozicija se ponovo žali na opstrukcije. Tvrde, niški notari se ne odazivaju na njihov poziv, zbog pritisaka jedne od prvih registrovanih notara u tom gradu.

„Naravno, mi smo ih pozvali, dogovorili termine, i to je sve bilo OK, dok Zorica Stojanović nije saznala da će to da se desi. Onda je ona zvala, da li je u grupi njima pisala ili zvala direktno, više nije ni važno i pretila im da, ukoliko to urade, da će da snose sankcije“, kaže Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Da im na terenu nije lako, kažu i u Stranci slobode i pravde. Teško je pronaći overitelje, nekima je, kao i u Nišu navodno zabranjeno da rade svoj posao.

„Neki notari ne žele, na primer da rade nedeljom, odbijaju, to se ne dešava naravno kada je reč o vladajućoj stranci, oni izađu i rade celu noć, a eto, za opoziciju nema nekada notara“, tvrdi Ana Gođevac iz Stranke slobode i pravde.

Izgleda da nisu svi imali toliko problema. Recimo, oni na desnici su overene potpise predali.

„Izborna lista koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici koja nosi ime Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga je prva izborna lista opozicije koja je do sada predata u izbornom procesu i govori o snazi naše koalicije na republičkom nivou“, naveo je na mreži X Boško Obradović, lider pokreta Dveri.

Brzi su bili i radikali koji sa SNS izlaze na lokalne izbore, a vode se kao opozicija na nacionalnom nivou. Njihova brzina upala je u oči Bojanu Vraniću sa Fakulteta političkih nauka.

„Srpska radikalna stranka nije imala nikakav problem da za 24 sata skupi 10.000 potpisa overenih kod notara! To je jedna vanparlamentarna stranka koja sem u Vojvodini, možda nekim lokalnim sredinama, nigde, ništa nije. Dakle, to vam sada malo već govori koliko su strukturne prednosti na strani nekih, a poprilično protiv ovih „drugih““, kaže Bojan Vranić, sa FPN.

Takva „strukturna diskiminacija“ mogla se i očekivati.

BONUS VIDEO: Čega ćemo se nagledati na predstojećim izborima? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar