U Prvom osnovnom sudu u Beogradu održano je suđenje po tužbi koju je Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta podneo protiv bivšeg poslanika SNS Janka Langure. Suđenje se održalo zbog pretnji ubistvom, vređanja i verbalnog napada ispred Doma Narodne skupštine u junu 2023. godine. Iako je sledeće ročište zakazano za mart, Langura neće doći jer kaže da je opravdano sprečen zbog toga što priprema rođendan predsedniku države.

Lazović u izjavi za Novu kaže da je ovo prvo ročište na kome se Langura pojavio, a u toku procesa za napad je tvrdio da je bio politički motivisan.

Već na narednom ročistu Langura se neće pojaviti, a razlog je bizaran – bivši poslanik učestvovaće u pripremama za rođendan predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Printscreen

“Uprkos tome što je svojom odbranom direktno potvrdio da je Lazovića napao zbog političkih razloga, najinteresantniji detalj sa suđenja ostaće opravdanje zašto Langura ne može da se pojavi na narednom ročištu koje je predlagano da se održi 5. marta ove godine. Naime, Langura je naveo da će tog dana biti jako zauzet pripremama proslave za njega jednog od najvažnijih praznika, rođendana predsednika države Aleksandra Vučića”, rekao je Lazović za Nova.rs.

Radomir Lazović, Borko Stefanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Naš portal kontaktirao je i Languru koji je kratko naveo da je „u gužvi i da možemo da se čujemo kasnije“.

Nakon toga se više nije javljao.

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Šta je Lazović govorio na sednici pre napada?

U svom govoru 7. juna 2023. godina Lazović je u Narodnoj skupštini upravo ukazivao na to da narodni poslanici Srpske napredne stranke (SNS) šire mržnju, napadaju i vređaju političke neistomišljenike i pročitao je brojne sporne izjave koje su oni davali u javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Languru je pomenuo dva puta citirajući da je bivši narodni poslanik na Tviteru o Zoranu Lutovcu napisao „Ološu narkomanski sektaški“, a o opoziciji “Idioti iz opozicije”. Lazović je pročitao i izjave Langure u kojima se posredno poziva na ubijanje “Svinjo debela, nemoj da te pomešaju sa veprom, pa da ti završiš na ražnju”, a najteži poziv baš na ubistvo Langura je neposredno pre samog napada na stepenicama Narodne skupštine uputio upravo Lazoviću.

“Čovek mi je prvo pretio pretio Tvitera, govorio je da će me na Vidovdan neki lovci ubiti i da će me nabiti na ražanj, da bi se onda pojavio ispred Skupštine i napao me. Nije to slučajni susret dva neistomišljenika koji se otrgao kontroli, već je taj čovek pretio, planirao, pripremio neke rekvizite i došao da me napadne ispred Skupštine”, rekao je jLazović povodom tog napada.

Kako je Lazović naveo, jedino pominjanje sina predsednika dogodilo se kada je Lazović citirao samog Vučića tražeći da se predsednik uzdrži od zapaljivih izjava i govora mržnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare