Iako je jasno rekao da očekuje da će biti kandidat SNS za gradonačelnik, Aleksandar Šapić koji je i potpredsednik stranke nema idilične odnose sa stranačkim kolegama. Naprotiv, neretko ulazi u sukobe sa naprednjacima iz Beograda, koji nisu zadovoljni kako ih prvi čovek Beograda tretira. Kako jedan od njih kaže za Nova.rs, Šapić donosi odluke samostalno, na "svoju ruku", bez ikakvih konsultacija sa kolegama iz stranke.

Praktično od ulaska u SNS, Aleksandar Šapić je imao niz problema sa delom stranke. Najviše trzavica u odnosima imao je sa aktuelnim ministrom građevinarstva i infrastrukture Goranom Vesićem, od kojih su neke bile i javno saopštene.

Nakon perioda bure sa Vesićem usledilo je zatišje, barem privremeno. Kako je Nova u više navrata pisala Šapić ima i dalje velike probleme sa stranačkim kolegama, ali i oni sa njima.

Goran Vesić, Aleksandar Mirković i Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Komunikacija i saradnja nije na željenom nivou, a naprednjaci najviše zameraju gradonačelniku soliranje i donošenje odluka bez da se pre toga konsultovao sa njima.

„Od kada je došao na mesto gradonačelnika sve radi na svoju ruku. Primeri su vam udžbenici ili javni prevoz, sve su to njegove odluke. Nas i ne konsultuje, radi samostalno, a očekuje se da dođemo na Skupštinu grada da ga branimo kada treba. Ništa nas ne pita“, kaže izvor Nove iz SNS u Beogradu.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako kaže, on nije jedini koji zamera Šapiću na takvom tretmanu.

„Mnogi su se pobunili i tražili da se nešto promeni, ljudi ne žele da budu fikusi i dolaze samo da bi glasali za njegove odluke. Nezadovoljstvo je veliko“, poručuje naš izvor.

Osim nezadovoljstva u odborničkim redovima SNS, probleme u radu imaju u i gradski sekretari jer se sastanci sa gradonačelnikom zakazuju u nepristojno kratkom intervalu. Zbog toga oni ne mogu da se dovoljno pripreme za rad, te bivaju dodatno opterećeni prekratkim rokovima.

Sa druge strane, zamerke ima i Šapić. Kako je Nova objavila u junu, Šapić je besneo na svoje saradnike na sednici Gradskog veća i otvoreno kritikao njihov rad.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako kaže izvor Nove koji je prisustvovao sednici, Šapić je najviše kritikovao gradske većnike iz redova SNS.

Nije krio da je razočaran jer ga nedovoljno podržavaju i jasno im poručio da ukoliko nemaju hrabrosti da sa njim idu do kraja, mogu slobodno odmah da odu sa tih pozicija.

„Šapić je bio prilično ljut, u određenom trenutku i vidno neprijatan. Rekao je svima da nemaju hrabrosti da završe posao koji su započeli i da slobodno mogu da ga napuste, ukoliko ne mogu da ga prate. Osim toga, rekao je da se njemu svakako od početka preti izborima iz SNS i da nema razloga da ne ide do kraja“, rekao je izvor Nove.

Nije bio Šapić zadovoljan ni radom gradskog sekretara Nenada Radića, koji je nedavno podneo ostavku na insistiranje gradonačelnika.

Kako je Nova objavila, Radić odavno ima nesuglasice sa Šapićem, zbog čega je gradonačelnik insistirao da on ode sa ove funkcije. Na njegovo mesto došla je doskorašnja sekretarka za socijalnu zaštitu, Aleksandra Čamagić.

Ona je bila poslanica ispred Šapićevog SPAS-a 2020. godine, zbog čega izvor Nove tvrdi da je Šapić realizovao još jedno nameštenje koje ima za cilj da postavi oko sebe ljude bliske njemu, a ne toliko SNS.

Možda i najveći signal da su odnosi unutar SNS narušeni predstavlja odlazak iz beogradskog parlamenta Nemanje Joksimovića. On je bio jedan od najaktivnijih odbornika, koji se najviše javljao za reč u Skupštini grada.

Da sitaucija bude dodatno simptomatična potvrđuje i to što je Joksimović ostao poslanik SNS u republičkom parlamentu.

Kako Nova saznaje, Joksimović je napustio odborničku grupu i podneo ostavku zbog toga što nije zadovoljan kako funkcioniše rad gradskog parlamenta.

Osim nekoliko odbornika, među kojima najviše on i Aleksandar Mirković, naprednjaci imaju problem sa govornicima, kojih je sve manje iz zasedanja u zasedanje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da je atmosfera unutar SNS daleko od idilične potvrđuje i sastanak naprednjaka sa poverenicom ove stranke za Beograd Anom Brnabić održan početkom godine.

„Na sastanku su bili odbornici SNS, sa Anom Brnabić, a tu je bio i Šapić. Tada je nastala svađa jer su se odbornici pobunili zato što ostaju do dva ujutru na sednicama, a niko ih ne poštuje i ne uvažava. Tu negde leži deo razloga zbog kojih je Joksimović bio nezadovoljan“, navodi izvor Nove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar