Dosadašnji sekretar za obrazovanje Nenad Radić podneo je u utorak ostavku nakon što je na tome insistirao gradonačelnik Aleksandar Šapić. Kako Nova saznaje, Radić odavno ima nesuglasice sa Šapićem, zbog čega je gradonačelnik insistirao da on ode sa ove funkcije. Na njegovo mesto doći će aktuelna sekretarka za socijalnu zaštitu, Aleksandra Čamagić. Ona je bila poslanica ispred Šapićevog SPAS-a, zbog čega sagovornik Nove tvrdi da je Šapić realizovao još jedno nameštenje koje ima za cilj da postavi oko sebe ljude bliske njemu, a ne toliko SNS.

Na sednici gradskog Veća održanoj u utorak, na indirektan način nastavljeni su sukobi na relaciji gradonačelnik Beograda – predsednik Srbije. Naime, na insistiranje prvog čoveka Beograda i potpredsednika SNS Aleksandra Šapić, ostavku je podneo dosadašnji sekretar za obrazovanje Nenad Radić.

Na njegovo mesto ekspresno je postavljena Aleksandra Čamagić, bivša poslanica SPAS-a, pokreta koji je Šapić predvodio pre nego što ga je utopio u SNS.

Prema rečima sagovornika Nove, koji je upoznat sa detaljima sukoba, Radić nije odgovarao Šapiću jer nije bio na njegovoj „liniji“, odnosno bio je bliži struji u SNS koja je i dalje bliža bivšem predsedniku stranke Aleksandru Vučiću. Kada je reč o Čamagić, ona je odavno bliska saradnica Šapića.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/

„Radić je ušao u sukob sa Šapićem, zbog čega je praktično nateran da podnese ostavku. Na Veću je doneta odluka da se postavi Čamagić za njegovu naslednicu, koja je dugogodišnja saradnica gradonačelnika. Radić nije previše konstatovao gradonačelnika, odnosno nije mario za to šta Šapić priča i radi. Šapić je to pratio i nedavno je praktično postavio ultimatum, zbog čega se Radić povukao“, objašnjava sagovornik Nove koji je upoznat sa ovim slučajem.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, Radić pripada struji koja je bliža Vučiću, nego Šapiću, zbog čega njegova ostavka ima mnogo dublju pozadinu i posledice nego što se vidi u prvi mah.

Aleksandar Šapić konferencija za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučićev i Šapićev rat u Beogradu u nekoliko činova

Iako je najavljen kao veliko pojaćanje SNS kroz potpredsedničko mesto, aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić praktično od utapanja u SNS ima sukobe sa vrhom stranke. Odmah je imao niz verbalnih sukoba sa ministrom i bivšim zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, zbog čega su i jedan i drugi kroz medije vodili pravi rat.

Nakon toga, Šapić je ušao i u sukob sa tadašnjiim predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem.

Foto: FoNet/Beoinfo

Predsednik nije bio zadovoljan kako je Šapić reagovao u nekoliko navrata, uključujući i odluku oko besplatnih udžbenika i vrtića jer nije konsultovao vrh SNS zbog ove odluke. Kako je „Nova“ pisala, upravo je Šapić razlog što se Vučić još nije odlučio na vanredne beogradske izbore, iako ih je više puta javno najavio.

Kako je naveo naš izvor, aktuelni gradonačelnik ne želi da podnese ostavku i on bi, u slučaju gubutka podrške naprednjaka, krenuo u pravljenje zasebne opcije uoči izbora.

Osim toga, Šapić je imao i niz trzavica sa beogradskim naprednjacima. Jedan od većih sukoba desio se početkom godine kada su se odbornici SNS žalili poverenici za Beograd Ani Brnabić jer tokom zasedanja neretko moraju da ostaju i iza ponoći. Tada je održan buran sastanak jer je nezadovoljstvo bilo bilo. Upravo zbog tog nezadovoljstva nekoliko meseci kasnije odborničko mesto napustio je Nemanja Joksimović, jedan od najaktivnijih naprednjaka u Beogradu.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Od momenta izbora Šapića za gradonačelnika traju „šumovi“ među beogradskim naprednjacima. Nije tajna da je Aleksandar Šapić u konfliktu sa delom naprednjaka, kao i to da su mu narušeni odnosi sa doskorašnjim liderom stranke Aleksandrom Vučićem. Jedan od takvih sukoba dogodio se na sednici Gradskog veća u junu, kada je Šapić otvoreno kritikovao kolege iz SNS.

Kako kaže izvor Nove koji je prisustvovao sednici, Šapić je najviše kritikovao gradske većnike iz redova SNS.

Nije krio da je razočaran jer ga nedovoljno podržavaju i jasno im poručio da ukoliko nemaju hrabrosti da sa njim idu do kraja, mogu slobodno odmah da odu sa tih pozicija.

„Šapić je bio prilično ljut, u određenom trenutku i vidno neprijatan. Rekao je svima da nemaju hrabrosti da završe posao koji su započeli i da slobodno mogu da ga napuste, ukoliko ne mogu da ga prate. Osim toga, rekao je da se njemu svakako od početka preti izborima iz SNS i da nema razloga da ne ide do kraja“, pričao je ranije izvor Nove.

Što se izbora u Beogradu tiče, Šapić je u više navrata poručio da želi pun mandat na čelu grada zbog čega Vučić i kalkuliše sa održavanjem izbora u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare