Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom sinoćnjeg gostovanja na TV Hepi kod Milomira Marića okarakterisao sve kritike na svoj račun, nakon oružanog sukoba u Banjskoj, kao napad na državu. On je rekao da su predstavnici opozicije "zabili nož u leđa svojoj zemlji" i da njemu nije jasno što to rade.

Nakon oružanog sukoba u Banjskom tokom kog su stradali jedan albanski policajac i trojica Srba, otvorila su se brojna pitanja.

I dok deo javnosti, uključujući i deo opozicije, insistira da se u potpunosti rasvetli pozadina sukoba i utvrdi odgovornost onih koji su autoritetom predsednika države dali legitimitet Milanu Radoičiću da bude lider Srba sa KiM, predsednik Vučić je odlučio da se brani retorikom tipičnom za Vučića iz vremena dok je bio član Srpske radikalne stranke.

Na konstataciju Milomira Marića da je opozicija „iskoristila situaciju na Kosovu“, Vučić je upitao:

PROČITAJTE JOŠ....

A šta su iskoristili? To što su udarili svoju državu u leđa još jedanput? Što su zaboli svojoj zemlji nož u leđa?“

Predsednik se tu nije zaustavio, već je u dahu nastavio da sipa optužbe, opisujući svoje političke protivnike kao izdajnike države.

„Ti izađeš i kažeš da mrziš mene zato što ne sediš u debeloj fotelji. U redu, za to sam ti ja kriv, osuđuj mene. A što udaraš u zemlju? A što govoriš da je predsednik zemlje lično to organizovao ne bi li svojoj zemlji nemtnuo probleme, kad o tome inače nemaš blage veze i pojma nemaš. Da te pitam gde je Banjska, nemaš pojma, tri dana karti ne bi našli. Što to radiš? A što to radite svi vi? Kakva je to politika“, zapitao se Vučić, da bi potom napravio paralelu između Srba i Albanaca.

„To se ne radi svojoj zemlji, ne postoji nijedan političar na Kosovu koji je za ovo optužio Kurtija. Oni su svi saglasni da je trebalo mnogo više Srba da bude ubijeno“, naveo je on.

Govoreći o Radoičiću, koji je priznao da je organizator oružanog sukoba u Banjskoj, Vučić je rekao da su „godinama lagali da je Radoičič ubio Olivera Ivanovića“ dodajući da je kosovsko pravosuđe odustalo od toga.

„Milan Radoičić nije akademik niti pesnik, već je čovek koji je rastao sa ulice, rođen u Peći, ali je uvek bio uz svoj narod. Kritikovali su ga zbog bogatstva. Vidite, meni bogatstvo ne znači ništa, ako moj narod nema slobodu“, rekao je Vučić i dodao da osuđuje ubistvo policajca, „ali da razume naše ljude“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare