Sve ono na šta nisu pristale bivše vlasti, jeste Aleksandar Vučić. U pregovorima sa Prištinom dogovorio je ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova, integrisao je srpsku policiju i pravosuđe u kosovsko, prihvatio kosovske zakone i izbore, članstvo Prištine u svim međunarodnim organizacijama… Od svega toga ni tamošnji Srbi, a ni Srbija nisu dobili ništa. Čak ni onaj minimum u vidu simbolične Zajednice srpskih opština. Sa druge strane, nakon oružanog sukoba u Banjskoj, Srbiji preti izolacija i uvođenje sankcija.

Svih prethodnih godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Zapad je bio kooperativan pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine. Toliko kooperativan da je međunarodna zajednica, predvođena EU i SAD-om, u poslednje vreme za nesprovođenje sporazuma uglavnom optuživala Prištinu i Aljbina Kurtija.

To se naročito videlo od kraja 2022, kada je bilo jasno da Kurtijeva vlast neće formirati Zajednicu srpskih opština, što je obaveza stara 10 godina. To je verovatno bio i jedini benefit Briselskog sporazuma za kosovske Srbe (bar tako je izgledalo), iako je upitno koliko formiranjem te asocijacije uopšte dobijaju.

PROČITAJTE JOŠ...

Uprkos tome što su kosovske vlasti odbijale da primene tu tačku sporazuma, Vučić je u dijalogu sa Prištinom samo popuštao. Kosovo je dobilo svoj pozivni broj, Beograd je pristao na uzajmnu nostrifikaciju diploma, Srbija se obavezala da će priznati nacionalne simbole, uključujući pasoše, registarske tablice, carinske pečate, a neće se protiviti ni članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji… To znači ni u UN.

Pretnja sankcijama

Sve je izgledalo kao da je Aleksandar Vučić, glavni srpski pregovarač, defakto prihvatio nezavisnost Kosova ili realnost na terenu, a da za kosovske Srbe i Srbiju nije obezbedio ništa.

Međutim, imao je kakvu-takvu naklonost Zapada, koja je praktično prosuta u jednom danu. Nakon oružanog sukoba u Banjskoj, u kom su poginuli kosovski policajac i troje Srba, Beograd se “sumnjiči” da je pružio logistiku Milanu Radoičiću i drugim Srbima koji su učestvovali u tim tragičnim dešavanjima.

Foto: Nova

Radoičić je priznao da je organizovao oružani sukob kod Banjske, ali je naveo da o svemu tome nije obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije. Ipak, u toku je istraga i ukoliko se dokaže da su srpske vlasti povezane sa tim događajem, uslediće sankcije i izolacije.

Tako bi mogla da nestane i podrška koju je Vučić godinama imao kod zapadnih partnera nezasluženo, imajući u vidu autokratski način vladanja i stanje u zemlji. Srbija bi mogla da bude optužena da je podržala teroriste.

„Jedini izlaz ostavka predsednika Aleksandra Vučića“

Srećko Đukić, bivši ambasador i diplomata, smatra da je jedini izlaz za Srbiju ostavka predsednika Aleksandra Vučića.

“Pod hitno. Sve što je mogao je upropastio i doveo nas na rub opstanka i sudara sa NATO-om i Zapadom, na ivicu rata. Mislim da on ne samo da nema legitimitet za pegovore, nego da opstane na tom mestu”, kaže Đukić za “Novu”.

Srećko Đukić
Foto: N1

On navodi da je u vazduhu već nekoliko godina mirisao rat Srbije protiv Kosova.

“Da li će trajati dva sata ili dva dana, pitanje je stanja na terenu. Sve je vodilo ka tome. Vučić je vodio pregovore i istovremeno se spremao za sukob na KiM. Svaka analiza je išla ka tome. Nije moguće da Vučić nije znao za akciju u Banjskoj. Ako nije želeo da zna, on je morao da zna”, kaže Đukić.

PROČITAJTE JOŠ...

Predsednik Srbije sada bi verovatno ponovo učinio sve da povrati poverenje Zapada. Tako je nakon poziva SAD-a da povuče snage koje se nalaze “na granici sa Kosovom” rekao da će to učiniti jer bi eskalacija sukoba bila kontraproduktivna za aspiracije Beograda u EU.

“Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000“, poručio je Vučić.

U međuvremenu “bilduje” i patriotske govore, priča kako ćemo pobediti, “kako su uradili sve da unište Srbiju”, bez da kaže ko. A to teško da više može da prolazi. I kod Srba na Kosovu i na Zapadu.

BONUS VIDEO Snimak Kosovske policije – eksplozija u selu Banjska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare