Dragoslav Petrović Foto:printscreen/vojvodina.gov.rs

Bivši potpredsednik vlade Vojvodine Dragoslav Petrović imao je 1,9 miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona evra) na računu u „Credit Suisse“ banci, pokazuju podaci procureli u okviru međunarodnog projekta „Švajcarske tajne“ u kome je KRIK učestvovao. Dok je bio pokrajinski sekretar, Petrovića je Srpska napredna stranka prijavila tužilaštvu za zloupotrebe prilikom dodele sredstava iz budžeta, a tužilaštvo je odbacilo prijave i kontatovalo da nije utvrđeno da je Petrović ostvario imovinsku korist. Petrović kaže za KRIK da nikad nije posedovao račun i da su mu „svašta podmetali“.

Dok je bio na funkcijama pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj i potpredsednika Vlade Vojvodine Petrović je imao račun u Švajcarskoj, pokazuju procureli bankovni podaci u međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“.

Račun je otvoren 2010. godine, a najviše novca na njemu bilo je krajem 2015. godine – 1,9 miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona evra). Račun je zatvoren nekoliko meseci kasnije, pokazuju procureli bankovni podaci. U to vreme Petrović više nije bio funkcioner, pošto je sa mesta državnog sekretara sišao 2014, piše KRIK.

Pročitajte još:

U kratkom telefonskom razgovoru za KRIK Petrović kaže da nije imao račun i da ne zna ništa o novcu na njemu.

„Nisam imao. Imao sam milion spletki u politici godinama. Šta su mi sve radili u ono vreme, toga sam se otarasio… Ne želim da se vraćam više, objašnjavam ko je kome šta radio, ko je kome podmetao i kako je bilo.“

Petrović je deset godina bio pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj – od 2004. do 2014, a poslednje dve godine bio i potpredsednik Vlade Vojvodine. Na ovim funkcijama bio je dok je na vlasti bila Demokratska stranka i bio je blizak saradnik tadašnjeg predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića.

Nije poznato poreklo novca na tajnom računu u Švajcarskoj, a sudeći po Petrovićevim primanjima koje je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, on je mogao da zaradi mali deo ove sume i to pod uslovom da nije ništa trošio.

Petrović je mesečno zarađivao, pokazuju podaci koje je prijavio Agenciji, oko 2,500 evra. Osim plate pokrajinskog sekretara, primao je platu i honorare od Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu gde je radio kao profesor.

Osim toga, Petrović Agenciji nijednog trenutka nije prijavio da poseduje ušteđevinu u banci, sudeći po informacijama objavljenim na sajtu ove institucije.

Iako je kao građanin Srbije bio dužan da od Narodne banke zatraži dozvolu kako bi otvorio račun u inostranstvu, prema informacijama koje smo dobili od ove institucije, Petrović to nije uradio.

Švajcarska banka „Credit Suisse“ nije odgovorila na pitanja novinara o konkretnim računima i klijentima. Samo je saopštila da „posluje u skladu sa svim globalnim i lokalnim zakonima i propisima“.

Dok je bio na funkciji protiv Petrovića su predstavnici Srpske napredne stranke u Novom Sadu podneli desetinu krivičnih prijava u kojima su tvrdili da je izvršio zloupotrebe u vezi sa dodeljivanjem sredstava za finansiranje novih tehnologija upravo preko sekretarijata kojim je upravljao. Osim njega, naprednjaci su tvrdili da je za navodne zloupotrebe odgovoran i Bojan Pajtić.

U prijavama se navodi da je su Pajtić i Petrović oštetili budžet pokrajine tako što su zaključivali štetne ugovore sa preduzećima. Oni su, kako se tvrdi u prijavama, vlasnicima tih firmi prebacivali novac i to lažno predstavljali kao podsticaje za otvaranje novih pogona, a zauzvrat su dobijali proviziju. Brojna preduzeća, navodno, nisu ispunila obaveze iz ugovora, a sekretarijat protiv njih nije pokrenuo postupak, tvrdilo se u prijavama.

Na ovaj način, tvrdili su naprednjaci, Pajtić i Petrović oštetili su u periodu of 2006. do 2012. budžet Vojvodine za 35 miliona evra.

Navode krivičnih prijava proveravalo je novosadsko tužilaštvo koje je – nakon što je pregledalo dokumentaciju – utvrdilo da nema osnova za pokretanje postupka protiv nekadašnjih pokrajinskih čelnika.

„Ne može se izvesti zaključak da su osumnjičeni izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja… U spisima predmeta ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao da su oni sebi pribavili imovinsku korist“, zaključilo je tužilaštvo i zatvorilo predmet.

Osim krivičnih prijava, naprednjaci su o Petroviću i Pajtiću 2014. godine na svom sajtu objavljivali uvredljive tekstove o njima i optuživali ih za „zloupotrebu funkcije proneverom velikih novčanih iznosa“.

Bonus video: Vesna Radojević o panamskim papirima 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare