Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Kontroverzni beogradski advokat Igor Isailović, prijatelj i saradnik ministra Siniše Malog i premijerke Ane Brnabić, posredstvom ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima bio je vlasnik tajnog računa, otkriva KRIK u projektu „Pandorini papiri“.

Bio je državni praznik 3. avgusta 2015. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima i tamošnja agencija koja osniva ofšor firme „Trident Trust“ nije radila toga dana, otkriva KRIK.

Stigao im je, međutim, mejl iz Beograda od osobe kojoj se očigledno žurilo.

Pročitajte još:

„Samo me obavestite da li će kompanija biti potpuno osnovana do 24. avgusta, jer naš klijent želi da otvori račun u banci tog dana. Izvinjavam se što vas prekidam za vreme praznika“, napisao je advokat pripravnik Radomir Bogdanović.

Kompanija je, zapravo, već bila osnovana 31. jula te godine, a vrlo brzo je Bogdanoviću dostavljen sertifikat u kojem se vidi da je klijent upravo njegov šef – poznati beogradski advokat Igor Isailović u čijoj kancelariji je radio.

Ovaj uticajni advokat godinama je usko sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, a imao je i firmu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja ga naziva „prijateljem“. Ovog advokata često angažuje i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima Isailović je nazvao „New Moments Consulting“ i, sem što je bio njen vlasnik, bio je i direktor, pokazuje dokumentacija međunarodnog projekta „Pandorini Papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i u kojem učestvuje KRIK. Zemlja koju je Isailović izabrao da otvori firmu poznata je po tome da je jedna od najzatvorenijih ofšor destinacija, odnosno da tamo mogu da se osnuju firme – a da gotovo niko ne može da utvrdi ko je njihov vlasnik.

Igor Isailović Foto:Privatna arhiva

Svrha kompanije, sudeći prema dokumentima, bila je da Isailović preko nje tajno bude vlasnik bankovnog računa. Ova firma mu nije bila potrebna dugo. Već 15. jula 2016, samo godinu dana nakon osnivanja, je ugašena.

Ekonomista i potpredsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević kaže da su ova firma i račun osnovani verovatno da bi Isailović naplatio neku proviziju.

„Računi i firme na ofšor se otvaraju, između ostalog, da bi se neki posao sakrio ili naplatila neka provizija“, kaže Radosavljević za KRIK. „Relativno brzo zatvaranje takve firme ukazuje na mogućnost da je otvorena samo za premošćavanje transfera nekog novca, a najverovatnije sa ciljem da se transakcija sakrije.“

Radosavljević kaže da bi, pre svega, poreska uprava trebalo da istraži ovaj slučaj.

Dokumenta koja su procurela iz agencije „Trident trust“ ne otkrivaju podatke o uplatama na tajni Isailovićev račun, a ni on nije odgovorio na pitanja koja su mu novinari KRIK-a poslali.

Srbija kao ofšor zona

Sa poslovanjem preko ofšora Isailović je dobro upoznat.

U autorskom tekstu za ekonomski magazin „Profit“ pisao je o detaljima ofšor poslovanja i naveo je i kako bi Srbija, u slučaju da postane ofšor zona, imala koristi jer bi time punila budžet.

Isailović je dugo godina blisko sarađivao sa čovekom od koga je mogao dosta da nauči o poslovanju preko ofšora – Sinišom Malim.

Pročitajte još:

„Isailović je bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu“, ispričala je bivša supruga ministra finansija, Marija Mali, u intervju za KRIK pre nekoliko godina.

sailović se za osnivanje svoje ofšor firme „New Moments Consulting“ obratio agenciji „Trident Trust“ – istoj koju je nekoliko godina ranije Mali angažovao da mu osnuje firme preko kojih je kupio čuvene apartmane u Bugarskoj.

Istog meseca kada je osnovao ovu ofšor kompaniju, u julu 2015, Isailović je u Srbiji osnovao firmu „Energy & Innovation“ zajedno sa premijerkom Brnabić. Nije poznato koje je tačno poslove imala ova firma koja je bila registrovana za inženjerske delatnosti.

Govoreći ranije za KRIK o svom odnosu sa Isailovićem, Brnabić je navela da ga je upoznala kada je sa njegovom advokatskom kancelarijom radila na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike i dodala da su „vremenom postali prijatelji“. Ovaj advokat je takođe zastupa na sudu.

Moćni klijenti

Osim Brnabić i Malog, Isailović je među klijentima i poslovnim partnerima imao i druge uticajne ljude.

Predsednikov kum Nikola Petrović angažuje ga da ga zastupa na sudu. Petrović takođe posluje preko ofšora – u projektu „Pandorini Papiri“ novinari KRIK-a otkrili su da je od 2016. imao firmu koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Isailović je imao zajednički posao i sa nekadašnjim prvim urbanistom Grada Beograda Milutinom Folićem. Njih dvojica zajedno su osnovali firmu „Sillage“ – agenciju za prodaju luksuznih stanova iz velikih stambenih kompleksa čiju je gradnju, dok je radio u Gradu Beogadu, pomogao upravo Folić, kako je ranije otkrio KRIK.

Milutin Folić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Ovog beogradskog advokata angažovali su i medijski tajkuni. Isailović na sudovima zastupa provladine tabloide „Srpski telegraf” i „Alo”, a za biznismena Bobana Rajića je registrovao kompaniju koja je kupila dnevni list „Večernje novosti“, o čemu je pisalo Raskrikavanje.

Najkotroverzniji Isailovićev klijent ipak je ozloglašeni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović, kome je pomagao da osniva firme.

BONUS video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare