Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

"U nedostatku valjanih argumenata i nemogućnosti da činjenicama ospore i demantuju ono što sam izneo na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini u petak o tome kako Rio Tinto posluje u svetu, kompanija Rio Tinto zajedno sa režimskom medijskom mašinerijom na čelu sa Pink televizijom najavom tužbe pokušava da sakrije istinu", navodi se u odgovoru predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića kompaniji Rio Tinto na njihovo saopštenje da će se boriti svim pravnim sredstvima da zaštite reputaciju kompanije.

„Istina se ne može osporiti i nisam to rekao ja, već se sve nalazi javno dostupno na sajtu Svetske banke, tačnije Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova Svetske banke, a uz par klikova mogu i sami u to da se uvere. Tamo je jasno dokazana umešanost kompanije Rio Tinto u izborni proces u Gvineji zajedno sa Džordžom Sorošem, Tonijem Blerom koji su u bliskim kontaktima sa vrhom rezima u Srbiji“, navodi Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ

On dodaje da „ovolika briga režima i njihovih medija za kompaniju Rio Tinto samo potvrđuje da je njima interes te kompanije važniji od interesa Srbije i njenih građana“. Sa nestrpljenjem iščekuje, kako kaže, sutrašnju sednicu na kojoj će vlast pokazati da li više brine „o javnom interesu ili stanim kapitalistima“.

„A što se tiče tužbe, predlažem im da, ako već najavljuju tužbe, da prvo tuže Svetsku banku koja je to objavila, ali i institucije Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije, s obzirom na to da su te države pokrenule postupke protiv spomenutih. Kompanija Rio Tinto to vrlo dobro zna jer su se prošle godine nagodili sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti i za kršenje pravila su platili 15 miliona dolara“, zaključuje Aleksić.

BONUS VIDEO Uoči sednice o litijumu, vlast i Rio Tinto bez odgovora opoziciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare