Mirjana iz Gnjilana je samohrana majka četvoro dece. Ona se juče oko pet sati popodne pozdravila sa svojim mališanima i uputila se ka Beogradu kako bi "aplaudirala" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovom večerašnjem "skupu nade". Protiv svoje volje. Kaže da mora tako da bi sačuvala posao. Zatekli smo je na travi ispred Palate Srbija. Moli nas da je ne slikamo, inače će, kaže, "nadrljati".

Iako je umorna i nenaspavana jer je putovala skoro dvanaest sati od Gnjilana do Beograda, ipak je najviše zabrinuta zbog dece koja su ostala sama sa njenom starom i bolesnom majkom.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Dole se jako teško živi, ali verujte da mi teže pada što sam danas došla ovde. Izgubila sam ceo jučerašnji dan, zatim danas, pa sutra i videću decu tek prekosutra. Skoro četiri dana ću biti odsutna od kuće. Gnjilane je prazno, svi radni ljudi su došli u Beograd, dole su ostali samo stari i nemoćni sa decom. Ne dao Bog da krenu Albanci, ko će im pomoći? Pojedoh se od brige celo jutro“, kaže Mirjana.

Pročitajte još:

Mirjana radi u jednom državnom preduzeću dvanaest godina. Kada je predsednik Srbije najavio kontramiting zbog učestalih protesta građana protiv nasilja, ona je, u neku ruku, znala da će dobiti poziv za odlazak u Beograd.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ovo je tiho silovanje. Silovanje. Drugačije se ne može nazvati. Ostavili smo decu dole da bismo došli ovde. Pokvario nam se autobus ispred Leskovca, mislite da je neko došao da nas pita kako smo? Tretiraju nas kao stoku, samo im je bitno ‘da smo sve na broju’. Kao ovce. Ima li nade za bolji život? Možemo li da se nadamo? Nemamo ništa protiv predsednika, da se razumemo. Ali ova prisila da dođemo ovde je silovanje“, govori Mirjana.

Mirjana je, inače, samohrana majka. Suprug joj je preminuo pre dve godine od posledica koronavirusa i od tada je ona u potpunosti preuzela brigu o deci.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog njih je, kaže, odmah pristala da ide na „skup nade“.

„Ne smem da izgubim posao. Nikako. Verujte, i ovi što mašu zastavicama misle isto što i ja i njih je muka naterala da dođu ovde, nego se smeju i glume. Ja ne znam da glumim. Od mene dosta što su oni koji treba videli da sam danas došla ovde. Stajaću i slušaću ga. Toliko. A onda idem svojoj deci“, kaže Mirjana.

BONUS VIDEO: Sve je tu, sendviči, lanč paketi, zastave i „uvek uz Vučića“: Nišlije krenule i vozom u Beograd na miting

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare