Kosovo Foto:Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da Kosovo za sada nema nikakav zvanični zahtev za suspenziju liberalizacije viznog režima za svoje građane.

Ministarstvo je istaklo da odluku o tome donosi Evropska komisija, a ne neka zemlja posebno.

„Povodom današnje izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona, što je čak izgleda pogrešno protumačeno, obaveštavamo vas da institucije Republike Kosovo još nisu primile ni jednu drugu zvaničnu odluku po pitanju vizne liberalizacije“, navelo je Ministarstvo.

Dodalo je da se odluke o viznom režimu donose na nivou EU, a ne država članica i da „nemaju informaciju da je zatražen ili pokrenut postupak za odlaganje liberalizacije viza za Kosovo“.

„Odluke o odobravanju, suspenziji ili odlaganju liberalizacije viza donose se na nivou Evropske unije, a ne država članica“, precizira se u odgovoru.

Takvi postupci, kako je ukazalo Ministarstvo, „imaju određena vremenska ograničenja i odluke se donose unapred određenom većinom glasova“.

„Nemamo saznanja da je takav postupak u vezi sa liberalizacijom viza za građane Republike Kosovo započet ili zatražen“, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

BONUS VIDEO: Kako su Srbija i Kosovo pokušali da evropskim zvaničnicima objasne eskalaciju sukoba?

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar