Marko Milanović Foto:N1

"Ne vidim da je situacija u vezi sa Kosovom drugačija nego što je bila pre 20 dana", kaže Marko Milanović, profesor Univerziteta u Redingu komentarišući uklanjanje barikada na severu Kosova.

A o izjavama o ukidanju navodnih spiskova za hapšenje Srba, kaže: „To je pokušaj smirivanja situacije, a izjave naših zvaničnika kako one fundamentalno transformišu situaciju na terenu, su čist spin, da Aleksandar Vučić i njegovi poslušnici pokušavaju da objasne kako je 20 dana eskalacije do nečega dobrog dovelo“.

Za predsednika Aleksandra Vučić i provladine medije poslednji događaji na Kosovu su – pobeda. Tvrde da je prvi put Srbija dobila pisane garancije da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever bez zvaničnog odobrenja Kfora. Jedan deo Srba sa severa razočaran je ipak što se te bezbednosne garancije ne odnose i na kosovsku policiju i što baze kosovske policije na severu – ostaju.

„(Obećanja i saopštenja zvaničnika) nisu izvor prava. Ponekad, u nekim situacijama, jednostrane izjave državnih zvaničnika mogu stvarati obaveze, ali mora biti jasno izražena namera da se na nešto pravno obaveže. Mi imamo saopštenje zamenika portparola EU, Stejt depertmenta ili Kfora, u kojima se govori o obavezama srpskih ili prištinskih vlasti. Ja ne vidim da je situacija drugačija nego pre 20 dana“, kazao je Milanović.

Izjave međunarodnih zvaničnika da su „dobili uveravanja od prištinske strane da neće biti hapšenja“ su čist diplomatski gvoor, navodi.

„To nije garancija, to je čist diplomatski govor, lep diplomatski rečnik, ali nema nove međunarodne pravne obaveze. Te izjave su pokušaj smirivanja situacije, a izjave naših zvaničnika kaka one fundamentalno transformišu situaciju na terenu, su čist spin, da Vučić i njegovi poslušnici pokušavaju da objasne kako je 20 dana eskalacije do nečega dobrog dovelo“, naglasio je Milanović.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Jelena Obućina o pobedniku kosovske krize i spinovanju tokom nje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar