Đorđe Miketić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Nakon poplave u Obrenovcu, 2014. godine koja je odnela živote i načinila štetu u milijardama, a za čiji razorni učinak je bio odgovoran ljudski faktor - gradska uprava je obećala da se ovakve greške i razmere poplava više neće događati jer će se raditi na preventivi", rekao je narodni poslanik Đorđe Miketić.

„Nakon toga imali smo poplave 2016., 2019. i 2021. godine jer jasno je da se klima promenila i da smo u riziku od bujičnih voda i izlivanja reka, međutim ništa nije učinjeno da se jučerašnje poplave preveniraju. Neverovatno je da čak isti kadrovi, poput Čučkovića, koji je kao predsednik opštine Obrenovac odgovoran za loše rukovođenje vanrednom situacijom u Obrenovcu i katastrofalne razmere tih poplava u kojima je stradalo 33 ljudi“, kaže Miketić.

Podsetio je da su obilne kiše već bile najavljene.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada se ponovo, ko zna koji put ponovio scenrio i to sa istim ljudima! Obilne kiše su bile najavljene nedeljama unapred ali su nepripremljeni bili i građani i još gore nepripremljeni sistemi odbrane.“

Postavlja se pitanje zašto nisu očišćeni kanalii, ali i zašto nisu preduzete druge mere.

„Zašto nisu očišćeni kanali i korita reka, zašto se nisu povećali bedemi gde je to neophodno, zašto se nisu kažnjavali građani ali i institucije koje ugrožavaju rečne nasipe i korita?! Zašto su građani prepušteni sami sebi da se sami brane i spašavaju jedni druge od bujica?! Nebirga i katastrofalna nestručnost je juče mnoge ljude koštala imovine ali i zdravlja“, rekao je Miketić.

Miketić je naveo i primer odbrane savskog nasipa, što je nazvao pokaznom vežbom.

„Odbrana savskog nasipa je bila pokazna vežba gde građani znaju koliko je nasip važan i zakonom zaštićen, dok gradonačelnik Šapić, menadžer Čučković buše nasip brinući jedino o instalacijama za ortačke splavove, i javno su se podsemevali građanima koji su stali u odbranu nasipa i zakona. Šapić i ekipa hitno moraju da se razreše funkcije jer ne samo da redovno krše zakon i duboko su ogrezli u lopovluk, već su opasni po živote i imovinu građama“, napominje ovaj narodni poslanik.

Pozivao je sve građane Lazarevca i Beograda da traže obeštećenje za svoje uništene useve i imovinu koja jm je oštećena – jer ovo je sve, kako kaže, moglo biti prevenirano.

BONUS VIDEO: Ko su srpski Logan Roj i njegovi naslednici – Đorđe Miketić i Mirjana Narandžić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar