Marinika Tepić i Savo Manojlović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova

„Ustavni sud je i sam praktično neustavan, već godinama nepotpun, u krnjem sastavu, jasno vam je ne slučajno. No, pored svih ostalih vidova borbe protiv izborne krađe, iskoristićemo svaki institucionalni instrument koliko god sumnjali u njega, jer je i to način da ogolimo saučesnike u ovoj krađi, bilo u samoj pripremi i izvedbi, ili ovako posle u prikrivanju, zaštiti. Stoga je sada Ustavni sud zapravo na tom, rekla bih istorijskom testu – da li će postati štit izborne krađe, ili će postupiti u ime zakona i naroda da izbore poništi zbog jasnih dokaza o izbornoj krađi“, kaže u intervjuu za Danas Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i nosilac liste Srbija protiv nasilja, odgovarajući na pitanje očekuje li da Ustavni sud poništi beogradske izbore zbog krađe.

U nastavku pročitajte  intervju objavljen na portalu Danas.

Ukoliko taj sud ne donese odluku o poništenju izbora da li će se SPN žaliti sudu za ljudska prava u Strazburu? Zapravo pitanje je šta opoziciji još preostaje od mogućnosti u borbi?

Pravni tim naše koalicije “Srbija protiv nasilja”, organizacije domaćih posmatrača izbora kao CRTA, civilni sektor takođe, svi radimo na tome da dokazi o izbornoj krađi nađu put pravde i priznanja na više nivoa. Od zahteva za uspostavljanje međunarodne nezavisne komisije koja bi ispitala dokaze o izbornoj krađi u Srbiji, do krivičnih prijava tužilaštvima, inicijativa pred domaćin i međunarodnim sudovima, sve što možemo radimo neprestano i paralelno pred više sudova i organa.

Planirate li i na dalje proteste i da li vam se čini da su građani već dovoljno frustrirani nepostojanjem institucija i nemogućnošću sprovođenja pravde?

Marinika Tepić Foto: Privatna arhiva

Naravno da nepravda frustrira, osećaj nemoći takođe, ali ovog puta su prvi put stvari drastično promenjene, u prvom redu kroz reakcije glavnih međunarodnih posmatrača iz Odihr-a, kao i Evropskog parlamenta i Saveta Evrope, ali i izostanak čestitiki Vučiću kao nikad do sad, osim mislim od Orbana iz Evrope. Sledeće nedelje 8. februara očekujemo novu posebnu Rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, a nakon toga i konačni izveštaj Odihr-a. O tome, na žalost, više od polovine Srbije ne zna, jer javni servis RTS to krije, kao i sve informacije i dokaze o izbornoj krađu. Zato smo počeli da objavljujemo šta sve RTS cenzuriše i predsednik moje stranke Dragan Đilas od sada neprestano objavljuje šta sve RTS u svom centralnom dnevniku krije od građana i drži ih u slepilu čuvajući rejting Vučiću. Ali ne mislim da to treba da obeshrabri građane, naprotiv, jer da vam kažem – pa ne bi Vučić sve to radio, ne bi porobio medije, ne bi se maltene uselio u njih da je siguran u svoj rejting i pobedu u uslovima jednake i ravnomerne zastupljenosti, kako zakon nalaže. Kada bi se samo mesec dana skinuo sa televizija, njegova vlast već bi bila ispod svakog nivoa, a za 6 meseci samo normalnog, profesionalnog izveštavanja medija, SNS režim bi se raspršio u pepeo.

Zbog čega se Vućiću žuri da formira parlament i vladu, ako smo na to samo prošle godine čekali više meseci. Da li je to zbog „njegovog skoka u budućnost i planova za EXPO“ ili se iza toga krije nešto drugo?

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Da bi prikrio izbornu krađu. Da bi “pokazao” da je sve redovno i parlament se sasvim uredno konstituiše. Da bi završio i “otpremninu” za sebe i ekipu u milijardama evra, za koje je Expo samo paravan. A za to je po svemu sudeći izabrao pravo lice bezakonja – bivšeg ministra pravde Nikolu Selakovića za funkciju predsednika Narodne skupštine. Tog bivšeg ministra pravde za čijeg mandata je srušena pravna država – rušenjem u Savamali 2016. I to će biti još jedan test i za Evropsku uniju, s obzirom na to da znamo da se upravo slučaj Savamala, pored slučajeva Krušik, Jovanjica i Telekom, nalazi već godinu za godinom u izveštajima Evropske komisije u kojima se zahtevaju efikasne istrage u ovim predmetima protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Uskoro bi trebalo da usledi konstititivna sednica Skupštine Srbije. Kakvi su planovi opozicije, da li ćete prihvatiti mandate, da li ćete prisustvovati toj sednici i kako bi mogla da izgleda opstrukcija, koju najavljuje Miroslav Aleksić?

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Mandate nismo ukrali mi. Dobili smo najmanje onoliko koliko su u ovim okolnostima građani mogli da glasaju, a to je gotovo milion glasova, ali smo sigurno oštećeni za još više procenata i mandata. Shodno tome, borba i kroz ove mandate treba da bude takva da to sada sazna i ostatak Srbije kome uglavnom preko RTS-a drže povez na očima. Više od izbornoj krađi Vučića i SNS znaju građani Japana i Australije preko svojih televizija koje su redovno izveštavale i o našem štrajku glađu zbog izborne krađe, samo se RTS nije nikada popeo na treći sprat stare Skupštine gde smo u štrajku boravili, iako je uredno i gotovo svakodnevno dolazio u istu zgradu, na isti ulaz, na ista vrata, ali samo u prostorije RIK-a. A na koji način ćemo to raditi, videćete. I sigurna sam da neće biti razočarani građani koji su nam dali glas i poverenje i koji su nam pomogli da slušajući njih zajedno pripremimo i programe i politike i izbore i borbu protiv krađe.

PROČITAJTE JOŠ

Da li vas iznenađuje navodna podela u Mi glas naroda, u kojoj su jedni za koaliciju sa SNS, drugi protiv ulaska u bilo kakve koalicije i šta naposletku može da bude ishod?

Ne, oni me uopšte ne iznenađuju, pošto svi znamo koliko je režim radio na razbijanju i mrvljenju koalicije desnog bloka preko svojih pipaka, a onda ubacio ovu listu da ih još i zameni. Ne iznenađuju me ni plašljivci sa RTS-a koji ne smeju ni da se potpišu u odgovoru Draganu, a ni Ivan Radovanović, kolumnista Informera i partner Olivere Zekić, koji ipak izgleda da u ime nikom znanog “Kolegijuma” RTS-a odgovara Draganu u svom splačinarskom maniru. Verovatno je zbog toga Informer od Zekićkinog REM-a, čijim Savetom predsedava, i dobio dozvolu za rad Informer televizije ili će tako biti bar dok je Radovanović tamo kolumnista. Više me iznenađuju ljudi sa političkim ambicijama s ove naše, opozicione strane, poput Sava Manojlovića, koji koristi gotovo svaku priliku da nas napadne, Dragana pod obavezno, na način i “argumentima” koje sam, moram priznati, čula samo od tih zekićki i radovanovića, Vučićevih tabloida i trbuhozboraca. Tvrdnja da je Dragan nas, njegove stranačke koleginice, naterao da štrajkujemo glađu da bi on imao mandat i imunitet, potpuno je uvredljiva za sve nas. Legitimno je imati političke ambicije, ali ne na način da neko drugi godinama plaća cenu borbe i oslobađanja Srbije sopstvenom ugroženošću i ugroženošću svoje dece, da je svakodnevno meta najjezivije hajke kakva će se jednog dana izučavati, a onda vi u tome vidite svoju priliku i zgodnost za pljuckanje sa strane uz nekakve ego-performanse.

Savo Manojlović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

I sada deluje nekako trolovski, naročito kada dolazi od osobe koja se tajno dogovarala sa Vučićem da svira kraj protestima protiv Rio Tinta onda kada smo svi iza njih stali i omasovili ih do maksimuma i upozoravali da Vučić laže i da je samo privremeno zaustavio projekte iskopavanja litijuma. Dakle da, ovo je direktan odgovor Savi Manojloviću, pošto smatram da u ovim turobnim vremenima stvari, ipak, treba nazvati pravim imenom. Stoga želim da kažem da ko u ovakvim vremenima želi da pomogne, neka bude tu i zaista pomogne, umesto što odmaže i gleda svaku priliku kao ličnu odskočnicu.

Ceo intervju pročitajte na portalu Danas.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare