Kampanja “Dokle više?” Foto:FoNet/Građanske inicijative

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Maja Stojanović smatra da ove godine reakcija međunarodne zajednice mora da bude mnogo veća nego prethodnih godina i da je skup ProGlasa pokazao da "Srbija ne može više da čeka neka bolja vremena".

Komentarišući skup ProGlasa, održan 30. decembra, Stojanović ističe da je veliki broj pisutnih pokazao koliko zabrinutih ljudi ima.

„Zapravo je pokazao da Srbija više ne može da čeka neka bolja vremena. To je bilo važno i to je bila dobra slika i mislim da je jako važno što smo mi ovu sliku poslali u svet“, rekla je Stojanović u emisiji „Dan uživo“.

Ona navodi da je uloga ProGlas tokom predizborne kampanje, a i nakon izbora trebalo da bude da vrši kontrolu svakodnevnog rada vlasti, što na lokalnom što na nacionalnom nivou.

„Čini mi se da to vreme još nije došlo i mi se sada ovih mesec dana nalazimo u jednom limu, gde je pitanje za svakog od nas da definiše neku novu ulogu – to je pitanje za ProGlas, za građane, za međunarodnu zajednicu. Čini mi se da je ProGlas ovim skupom pokazao da vidi neku svoju vrstu uloge tj. da pokušaju na nekin način da učine vidljivijim ono što priča građanin na lokalnom nivou i ono što priča opozicija, civilno društvo i na kraju krajeva međunardona zajednica. Čini mi se da su dobar megafon i dobri kontrolori svega toga što se danas u Srbiji dešava“, ocenila je sagovornica N1.

Ona smatra da ove godine reakcija međunarodne zajednice mora da bude mnogo veća nego prethodnih godina.

„Ja se nadam, da u ovom trenutku i zbog unutršanjih i tih spoljašnjih pristisaka, ovo ne može da se završi kao prethodnih godina, tj. da moramo da imamo neke konkretne korake i da dođemo do nekih rešenja, ako ništa drugo barem vezano za beogradske izbore, gde je dosta bilo upitnih stvari“, ukazala je.

Stojanović podseća da su vanredni izbori u Srbiji najavljeni samo četiri dana nakon slučaja Banjska, što je bilo, kako ističe, „jedan od načina da se strancima kaže: ‘Mi sada imamo trehničku vladu i ne možemo da donosimo nikakve odluke i ti pritisci moraju da stanu’ i mislim da su oni stali“.

„Međutim, čini mi se da je posledica drugačijeg odnosa, sve ovo što nam se danas dešava nakon izbora. Ja ne mislim da je, osim uvećanih migracija, bilo mnogo više problema nego u prethodnim izborima. Vi kada čitate izveštaje i ODIHR-a i Savet Evrope to su sve isti nalazi – mi imamo pritiske na birače, potpuno neujednačenu medijsku situaciju… Sada smo imali smo mnogo više posmatrača, nisu čak ni stigle očekivane čestitke iz demokratskih zamalja i sve to kada se upakuje mi možemo da očekujemo mnogo drugačiji odnos u odnosu na pretgodne godine“, kazala je Stojanović.

Ona smatra da neće biti prevelike rekacije međunarodne zajednice na upotrebu sile policije na protestu ispred Skupštine grada.

„Ono što mi moramo iznutra da insistiramo da imamo što veći pritiska na domaće insistucije da provere u okviru same policije šta se tu dešavalo“, ističe Stojanović.

Komentarišući trgedije koje su se desile u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, Stojanović naglašava da „država skoro ništa nije uradila“.

„Sve ovo što se sada dešava je bio povod za to što se desilo toj deci u Ribnikaru i u Duboni i Malo Orašju, kada god se setimo toga, setimo se osećaja bespomoćnosti i toga da živimo u nekoj državi u kome nema sistema. Čini mi se da taj sistem ne samo da da nije sagrađen, nego je još više i razgrađen“, zaključila je Stojanović.

***
BONUS VIDEO – U zgradi bivšeg rukometaša za beogradske izbore prijavljen šokantan broj birača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar