Novi protest zbog izborne krađe opozicija planira za 13. januar, međutim, još nema konačnog dogovora niti poziva građanima, jer se čeka odluka organizatora ProGlasa. Naime, zamisao je da to ne bude samo protest opozicije okupljene na listi “Srbija protiv nasilja”, već svih onih građana koji smatraju da zbog brojnih neregularnosti izbore u Srbiji treba ponoviti.

Uoči Nove godine, predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” rekli su da će se protesti zbog izborne krađe nastaviti posle praznika. Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da će „u narednom periodu“ biti organizovan novi protest opozicije, ali nije precizirao kada.

Radomir Lazović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“U narednom periodu, ne bih da sad kažem datum, ali biće organizovan novi protest“, izjavio je Radomir Lazovi i najavio da će se krenuti sa okupljanjem medincinskih radnika, profesora, poljoprivrednika i drugih grupa kako bi imali saradnju sa njima kao sa „ProGlasom“ i studentima.

U međuvremenu, u medijima se pojavila informacija da se novi protest može očekivati 13. januara. Ipak, kako saznajemo u opoziciji, ništa još nije konačno.

“Planirano je da protest bude 13. januara, oko podneva, ali ništa još nije sigurno. U ovom trenutku, čeka se odgovor organizatora Protesta, da li će učestvovati. Zamisao je da to ne bude samo protest opozicije, već svih onih koji su nezadovoljni načinom na koji su organizovani izbori u Srbiji. Svih onih koji ne žele da njihovi glasovi budu pokradeni”, kažu za Nova.rs u opoziciji.

Kad je o Proglasu reč, njihov protest koji je održan 30. decembra ispred Terazijske česme okupio je više od 10.000 ljudi. Na ovom protestu, pored organizatora ProGlasa, govorili su i predstavnici opozicije s liste “Srbija protiv nasilja”, ali i studenti koji su danima protestovali ispred RIK zahtevajući poništavanje izbora.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Inicijativa ProGlas pozvala je sve građanke i građane da im do 13. januara na imejl adresu [email protected] dostave sve fotografije, video zapise i druge materijale, koji mogu poslužiti kao dokaz izbornih nepravilnosti.

Sav prikupljen materijal biće deo zahteva za poništavanje izbornog postupka, koji će biti upućen Ustavnom sudu.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović tog dana je rekao da taj zahtev može da bude upućen onda kada se okonča izborni postupak, kada se proglase konačni rezultati.

Miodrag Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Onoga trenutka kada zahtev dođe u ovu zgradu, Ustavni sud mora hitno i odgovorno reagovati na taj zahtev, jer sudija ne sme dočekati svoj praznik Sretenje – kada je donet prvi Ustav – a da ne zna da li je u njemu i efektivno ukinuto demokratsko pravo izbora“, poručio je profesor Jovanović.

U međuvremenu je RIK proglasio konačne rezultate izbora, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za kraj januara konstituisanje Skupštine Srbije, a do kraja februara formiranje Vlade Srbije.

BONUS VIDEO: Studenti organizovali blokadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar